Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prírodné katastrofy spôsobili v Kanade vlani škody za vyše 2 mld. CAD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najväčšie škody spôsobili novembrové ničivé záplavy v Britskej Kolumbii, ktoré viedli k zosuvom pôdy.

Ottawa 18. januára (TASR) - Prírodné katastrofy v Kanade stáli vlani poisťovne viac než 2 miliardy kanadských dolárov. To znamená jeden z najdrahších rokov pre poisťovacie spoločnosti za zhruba štyri desaťročia.

Podľa kanadských úradov dosiahli poistené škody v Kanade v minulom roku v dôsledku prírodných katastrof 2,1 miliardy CAD (1,48 miliardy eur). To pre poisťovne predstavuje šiesty najhorší rok od roku 1983.

Najväčšie škody spôsobili novembrové ničivé záplavy v Britskej Kolumbii, ktoré viedli k zosuvom pôdy. Ich hodnota dosiahla zhruba 515 miliónov CAD. Podľa expertov v poistnej oblasti sa v súčasnom svete s extrémnymi výkyvmi počasia budú poistené škody bežne pohybovať okolo 2 miliárd kanadských dolárov ročne. V rokoch 1983 až 2008 dosahovala priemerná výška škôd 422 miliónov CAD.

Najnovšie údaje prichádzajú krátko po minulotýždňovej správe kanadskej centrálnej banky, ktorá uviedla, že odkladanie krokov potrebných na prípravu na prechod na nízkouhlíkovú ekonomiku vystavuje finančné inštitúcie a investorov "náhlym a obrovským škodám".

(1 EUR = 1,4228 CAD)