Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Putin: Prírodné katastrofy v oblastiach Ruska sú bezprecedentné

Na archívnej snímke vydanej 15. júla 2021 hasič hasí lesný požiar v Jakutsku na ruskom Ďalekom východe. Foto: TASR/AP

Environmentálne, klimatické a atmosférické podmienky na Sibíri spôsobujú podľa prezidenta s prispením sucha a nárazov vetra rýchle šírenie lesných požiarov.

Moskva 14. augusta (TASR) - Rozsah prírodných katastrof v niektorých subjektoch Ruskej federácie má v súčasnosti bezprecedentný charakter. Uviedol to v sobotu ruský prezident Vladimir Putin, informovali agentúry AFP a TASS.

"Pozorujeme a rozumieme, že rozsah prírodných katastrof je úplne bezprecedentný," povedal prezident na videokonferencii o riešení následkov prírodných katastrof, ktoré postihli viaceré oblasti Ruska. Pripomenul lesné požiare v Jakutskej republike na východe Sibíri a záplavy v Krasnodarskom kraji pri pobreží Čierneho mora.

Environmentálne, klimatické a atmosférické podmienky na Sibíri spôsobujú podľa prezidenta s prispením sucha a nárazov vetra rýchle šírenie lesných požiarov. Na juhu krajiny podľa Putina v súčasnosti bežný mesačný objem zrážok zaznamenávajú v priebehu niekoľkých hodín.

Putin ruské úrady vyzval, aby boli pripravené z oblastí postihnutých požiarmi evakuovať ďalších ľudí a poskytli im hospodársku pomoc, píše AFP. Úrady majú podľa prezidentových slov takisto zhodnotiť následky požiarov a pripraviť plány na obnovu.

Ruské ministerstvo životného prostredia v sobotu evidovalo po celej krajine 252 aktívnych požiarov na celkovej ploche 4,2 milióna hektárov. Väčšina z nich zúri v Jakutskej republike.

V Krasnodarskom kraji na juhu voda zaplavila viac ako 1300 domov v najmenej 19 dedinách. Bez elektriny je vyše 100.000 obyvateľov. V letovisku Anapa museli do bezpečia prepraviť stovky ľudí. Evakuovali aj viacero prázdninových táborov s celkovo 900 deťmi.