Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada vysvetlenie prítomnosti agenta bieloruskej KGB na fóre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzťahy Poľska s Bieloruskom sú v súčasnosti napäté pre migračnú krízu, ktorá vznikla na spoločnej hranici oboch krajín.

Varšava 8. septembra (TASR) – Vysokopostavený predstaviteľ poľskej vlády požiadal organizátorov prestížneho ekonomického fóra, ktoré priťahuje najväčšie mená v poľskej politike, aby vysvetlili možnú prítomnosť údajného agenta bieloruskej tajnej služby KGB. V stredu o tom informovala tlačová agentúra PAP.

Podľa správ médií jedným z účastníkov Ekonomického fóra v meste Karpacz je Jurij Voskresenskij, údajný dôstojník bieloruskej KGB špecializujúci sa na získavanie informácií od politických väzňov.

Jeho prítomnosť donútila Michala Dworczyka, šéfa premiérovho úradu, zasiahnuť.

„Táto záležitosť si vyžaduje vysvetlenie od organizátorov... Ak sa tieto správy ukážu ako pravdivé, určite budú vyvodené závery," uviedol Dworczyk.

Na otázku, či poľské tajné služby vedia o prítomnosti Voskresenského na fóre, Dworczyk odpovedal, že sa to dozvedel až zo sociálnych médií v utorok večer.

Dodal, že si je istý, že nikto úmyselne nepozval do Karpaczu operatívca KGB.

O prítomnosti Voskresenského na fóre ako prvý informoval bieloruský opozičný novinár Tadeusz Giczan zo spravodajského portálu NEXTA.

Podľa Giczana Voskresenskij povedal, že bol pozvaný, pretože Poliaci chcú „znovu stavať mosty" s Bieloruskom.

Vzťahy Poľska s Bieloruskom sú v súčasnosti napäté pre migračnú krízu, ktorá vznikla na spoločnej hranici oboch krajín.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí neskôr v stredu na Twitteri napísalo, že Poľsko nepozvalo Voskresenského na fórum ani mu nevydalo víza. Ministerstvo uviedlo, že Poľsko si ctí víza vydané inými krajinami osobám nepodliehajúcim sankciám, dodala agentúra PAP.