Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Prívalové povodne v Afganistane si vyžiadali najmenej 15 obetí

Afganec vyberá svoje veci z poškodeného domu po silných záplavách v provincii Ghor na západe Afganistanu. Foto: TASR/AP

Nezvyčajné silné sezónne dažde spôsobujú chaos naprieč viacerými časťami krajiny, pričom si vyžiadali už stovky obetí a zničili majetky aj úrodu.

Kábul 26. mája (TASR) - Pri prívalových povodniach spôsobených výdatnými zrážkami v provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu zahynulo v noci na nedeľu najmenej 15 ľudí vrátane desiatich príslušníkov jednej rodiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov, uvádza TASR.

Nezvyčajné silné sezónne dažde spôsobujú chaos naprieč viacerými časťami krajiny, pričom si vyžiadali už stovky obetí a zničili majetky aj úrodu. Svetový potravinový program (WFP) varoval, že tí, ktorí prežili, sa nedokážu uživiť.

Desať-člennú rodinu s ôsmimi deťmi prehlásili za mŕtvu v meste Fajzábád. Šéf informačného a kultúrneho oddelenia Zabihulláh Amírí informoval, že telá štyroch príslušníkov už našli a v súčasnosti záchranári pátrajú po ďalších.

WFP v svojom vyhlásení uviedol, že povodne v posledných týždňoch postihli najmenej 80.000 ľudí v krajine. Afganské úrady iba v máji hlásili vyše 400 obetí na životoch v dôsledku prívalových záplav naprieč rôznymi provinciami. Najviac zasiahnutá bola provincia Baglán.

Záplavy ešte väčšmi prehlbujú už tak vážnu humanitárnu krízu v Afganistane, ktorý v uplynulých rokoch postihlo viacero prírodných katastrof. Napriek tomu, že má zanedbateľnú uhlíkovú stopu, patrí medzi desať krajín sveta najviac ovplyvnených klimatickou zmenou.