Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prívalové povodne v Indonézii si vyžiadali najmenej šesť obetí

Na snímke povodne v Indonézii. Foto: TASR/AP

Záchrannú akciu komplikovali nepriechodné cesty pokryté blatom a sutinami.

Jakarta 5. novembra (TASR) - Lokálne povodne spôsobené prívalovými dažďami na indonézskom ostrove Jáva pripravili o život najmenej šesť ľudí a traja ľudia sú stále nezvestní. Informovali o tom v piatok miestne úrady, píše agentúra AP.

Štátny úrad pre riešenie krízových situácií uviedol, že rieky na svahoch hory Arjuno sa vo štvrtok vyliali z koryta a ich bahnité vody následne zaplavili päť dedín pri meste Batu v provincii Východná Jáva. Voda zmietla 15 ľudí, z toho šiestich sa podarilo neskôr zachrániť.

Záchrannú akciu komplikovali nepriechodné cesty pokryté blatom a sutinami. Na fotografiách, ktoré zverejnil krízový štáb, vidno zničené mosty a domy a autá pokryté hustým blatom.

Miestne úrady začali v postihnutých oblastiach s evakuáciou ľudí. Povodne sa totiž vyskytli aj v iných častiach Indonézie, avšak inde neboli hlásené obete na ľudských životoch.

Riaditeľ krízového úradu Ganip Warsito uviedol, že sa očakáva, že silné dažde pretrvajú a budú silnieť až do februára, čo je čiastočne spôsobené atmosférickým javom La Niňa.

Obdobie dažďov spôsobuje na indonézskom súostroví, ktorý sa skladá približne zo 17.000 ostrovov, často povodne a zosuvy pôdy.

Posledné veľké povodne z apríla tohto roka, ktoré spôsobila tropická cyklóna Seroja, pripravili v Indonézii o život 183 ľudí a tisíce ich prišli o strechu nad hlavou.