Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prívrženci Pašinjana vyšli do ulíc, odporcov chceli vytiahnuť z áut

Podporovatelia arménskeho premiéra Nikola Pašinjana mávajú národnou vlajkou počas zhromaždenia v Jerevane vo štvrtok 25. februára 2021. Foto: TASR/AP

Na čele demonštrácie bol sám Pašinjan, ktorý výzvu armády označil za pokus o vojenský prevrat.

Jerevan 25. februára (TASR) - Prívrženci arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana vyšli vo štvrtok do ulíc Jerevanu po tom, čo armáda vyzvala šéfa vlády na demisiu. Na čele demonštrácie bol sám Pašinjan, ktorý výzvu armády označil za pokus o vojenský prevrat.

"Situácia je napätá, ale nesmie prísť k zrážkam," vyhlásil Pašinjan cez megafón, informovala agentúra AFP.

Agentúra TASS uviedla, že prívrženci Pašinjana zastavovali autá jeho odporcov a snažili sa ich z vozidiel vytiahnuť. Polícii sa však darilo držať situáciu pod kontrolou.

Bývalý prezident Arménska Robert Kočarjan zároveň vyzval občanov, aby sa zomkli okolo ozbrojených síl a spoločne prevzali moc v krajine.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu situáciu odsúdil ako "pokus o prevrat". Rusko najnovšie udalosti považuje za vnútornú záležitosť Arménska.

Požiadavka generálneho štábu na demisiu premiéra prišla v súvislosti s pokračujúcimi protestmi vyvolanými porážkou v konflikte o Náhorný Karabach s Azerbajdžanom. Výzva bola tiež ovplyvnená nedávnym rozhodnutím Pašinjana odvolať zástupcu náčelníka generálneho štábu.