Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Globsec: Problematický obsah má na webe väčší úspech ako spravodajstvo

Globsec, ilustračná snímka. Foto: TASR

Za problematický obsah považuje Globsec obsah neseriózneho, klamlivého, podvodného alebo propagandistického charakteru.

Bratislava 23. februára (TASR) – Virálne príspevky na webových stránkach s problematickým obsahom majú najvyšší počet priemerných interakcií na príspevok, zatiaľ čo sa príspevky spravodajských portálov umiestnili až na druhom mieste. Vyplýva to z analýzy neziskovej organizácie Globsec. TASR o tom informovala Henrieta Kunová z oddelenia komunikácie a marketingu Globsecu.

Na vyše 1600 príspevkoch z až 904 zdrojov, monitorovaných od polovice novembra 2019 do konca januára 2020, sa podľa neziskovej organizácie ukázalo, že virálne príspevky na weboch s problematickým obsahom majú najvyšší priemerný počet interakcií na príspevok. Štandardné spravodajské portály sa umiestnili až na druhom mieste. Za problematický obsah považuje Globsec obsah neseriózneho, klamlivého, podvodného alebo propagandistického charakteru. Definíciu prevzali z portálu konspiratori.sk.

Štandardné médiá na svojich sociálnych sieťach informovali omnoho neutrálnejšie než problematické stránky, ktoré často stavajú komunikáciu na alarmujúcich a polarizačných témach, ktoré osočovali nejakú skupinu obyvateľstva alebo spochybňovali demokratické procesy,“ uviedla výskumná analytička Globsecu Miroslava Sawiris. Snahy o vzbudzovanie nedôvery ohľadom volebných procesov a šírenie dezinformácií o liberalizme a liberálnej demokracii nepovažuje Sawiris za nič nové a pripomína, že boli aktívne šírené už počas minuloročnej prezidentskej kampane.

Výskum Globsecu ukázal aj nadmerné zmieňovanie strán, ktorých preferencie v predvolebných prieskumoch nedosahujú hranicu zvoliteľnosti, zatiaľ čo „mainstreamové“ médiá odrážajú vo svojom informovaní preferencie jednotlivých subjektov.