Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Proces s mužom obvineným z vraždy poslanca Amessa sa začne budúci rok

Na snímke kvety a fotografie britského poslanca vládnucej Konzervatívnej strany Davida Amessa sú položené pred budovou parlamentu v Londýne. Foto: TASR/AP

Sudca Nigel Sweeney stanovil v piatok na tzv. administratívnom pojednávaní dátum začiatku procesu s Alim Harbim Alim predbežne na 7. marca.

Lodnýn 22. októbra (TASR) - Proces s 25-ročným Britom somálskeho pôvodu obvineným z minulotýždňovej vraždy poslanca vládnucej Konzervatívnej strany Davida Amessa sa začne na budúci rok. S odvolaním sa na piatkové vyjadrenie sudcu londýnskeho trestného súdu Old Bailey o tom informovala agentúra AFP.

Sudca Nigel Sweeney stanovil v piatok na tzv. administratívnom pojednávaní dátum začiatku procesu s Alim Harbim Alim predbežne na 7. marca.

Tento muž je obvinený z toho, že poslanca Amessa minulý piatok na smrť pobodal v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea na stretnutí s občanmi v jeho volebnom obvode.

Britská kráľovská prokuratúra (CPS), ktorá sa zaoberá kriminálnymi prípadmi v Anglicku a Walese, uviedla, že vražda mala "teroristické prepojenie" a bola "nábožensky aj ideologicky motivovaná".

Ali okrem obvinenia z vraždy poslanca čelí aj samostatnému obvineniu z toho, že od mája 2019 do septembra 2021 sa venoval príprave teroristických činov.

Na krátkom piatkovom pojednávaní sa zúčastnil prostredníctvom videoprenosu z prísne stráženej londýnskej väznice Belmarsh. Prehovoril však len pre to, aby potvrdil svoju totožnosť – meno a dátum narodenia. Vo väzbe ostane do prípravného pojednávania naplánovaného na 5. novembra.

Amess (69) bol otcom piatich detí a poslancom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997. Predtým od roku 1983 zastupoval obvod Basildon. Bol dlhoročným zástancom vystúpenia Británie z Európskej únie (brexitu).

Násilné činy voči britským politikom sú ojedinelé. V júni však 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú. Obe vraždy viedli k výzvam na lepšiu ochranu volených zástupcov pri ich stretnutiach s verejnosťou.