Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Proces s ruským vojakom bude pokračovať vo štvrtok

Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin sedí počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022. Foto: TASR/AP

V prípade usvedčenia mu hrozí až doživotný trest odňatia slobody.

Kyjev 18. mája (TASR) - Proces s 21-ročným ruským vojakom Vadimom Šišimarinom, ktorý sa v stredu pred súdom v Kyjeve priznal k spáchaniu vojnových zločinov na Ukrajine, bude pokračovať vo štvrtok. Proces v stredu prerušili - do nasledovného dňa - z dôvodu veľkého náporu novinárov v súdnej miestnosti, informovala stanica CNN.

Seržant Šišimarin, ktorý bol príslušníkom ruského tankového práporu, čelil pred súdom obvineniam z vojnových zločinov a plánovanej vraždy v spojitosti so zabitím 62-ročného muža na severovýchode Ukrajiny. K tomuto činu došlo 28. februára. V prípade usvedčenia mu hrozí až doživotný trest odňatia slobody, informovala ešte minulý týždeň stanica BBC.

Obžaloba tvrdí, že obvinený spolu s ďalšími vojakmi cestoval v ukradnutom vozidle v oblasti neďaleko ukrajinského mesta Sumy, keď stretli neozbrojeného civilistu. Ten práve používal mobilný telefón. Šišimarinovi prikázali podľa agentúry AFP vystreliť na tohto muža s cieľom zabrániť mu, aby ukrajinským obrancom oznámil pozíciu ruských vojakov.

Ide o prvý takýto proces s ruským vojakom od začiatku ruskej invázie do susednej krajiny. Denník The Guardian komentuje, že je mimoriadne nezvyčajné, že proces prebieha v čase, keď vojenský konflikt stále trvá a takisto je bezprecedentné, že sa koná len niekoľko týždňov po spáchaní skutku. Obeť bola zastrelená pred menej ako troma mesiacmi v prvých dňoch invázie.

Súd si má pred vynesením rozsudku ešte vypočuť výpovede svedkov vrátane manželky zabitého muža a ďalšieho vojaka, ktorý sa so Šišimarinom nachádzal vo vozidle.

Rusko tvrdí, že stále nedisponuje žiadnymi podrobnosťami čo sa týka Šišimarinovho prípadu a obvinenia považuje za "neprijateľné" a vykonštruované, uviedol na stredajšej tlačovej konferencii hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.