Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Procesia ulicami Jeruzalema sa v Kvetnú nedeľu nekonala

Veriacia sa modlí pred zatvorenou Bazilikou Svätého Hrobu na Kvetnú nedeľu v jeruzalemskom Starom meste 5. apríla 2020. Tento chrám stojí na mieste, ktoré väčšina kresťanov uctieva ako Golgotu alebo Kalváriu, kde bol - podľa Nového zákona - ukrižovaný Ježiš. Epidémia infekčnej choroby COVID-19 ovplyvnila aj slávenie Kvetnej nedele v Jeruzaleme. Kým obvykle sa slávenie Veľkého týždňa začína procesiou tisícov veriacich s palmovými a olivovými ratolesťami, ktorá sa začína na vrchole Olivovej hory a končí sa v jeruzalemskom Starom meste, tento rok bol počet účastníkov výrazne obmedzený. Pre epidémiu nového koronavírusu totiž izraelské úrady zakázali zhromažďovanie ľudí a vychádzanie bez závažného dôvodu. Foto: TASR/AP

Palmová alebo Kvetná nedeľa pripomína slávnostný príchod Ježiša do Jeruzalema i rozhodnutie židovskej rady o jeho smrti.

Jeruzalem 5. apríla (TASR) - Epidémia infekčnej choroby COVID-19 ovplyvnila aj slávenie Kvetnej nedele v Jeruzaleme, napísal v nedeľu izraelský spravodajský portál Ynetnews.

Kým obvykle sa slávenie Veľkého týždňa začína procesiou tisícov veriacich s palmovými a olivovými ratolesťami, ktorá sa začína na vrchole Olivovej hory a končí sa v jeruzalemskom Starom meste, tento rok bol počet účastníkov výrazne obmedzený. Pre epidémiu nového koronavírusu totiž izraelské úrady zakázali zhromažďovanie ľudí a vychádzanie bez závažného dôvodu.

Ulicami Starého mesta Jeruzalema tak v nedeľu prešla len "hŕstka veriacich a duchovných", napísal Ynetnews.

Veriaci ich sprievod sledovali z okien či balkónov svojich príbytkov. Často sa stalo, že kňazi sa im pokúšali palmové vetvy či olivové ratolesti vhodiť do okna.

"Tento rok sa z dôvodu novej situácie snažíme prísť ku všetkým kresťanom v našej kresťanskej štvrti a priniesť im olivové ratolesti ako znak novej nádeje," uviedol pre Ynetnews katolícky duchovný Sandro Tomaševič.

Palmová alebo Kvetná nedeľa pripomína slávnostný príchod Ježiša do Jeruzalema i rozhodnutie židovskej rady o jeho smrti. Touto nedeľou sa začína najvýznamnejší týždeň v liturgickom kalendári - Veľký týždeň, ktorý kulminuje trojdním začínajúcim sa omšou Večere Pána na Zelený štvrtok a končiacim sa vigíliou Veľkonočnej nedele.

Toto Veľkonočné trojdnie, triduum, má bohatý liturgický obsah a symboliku a katolícka cirkev si počas neho pripomína biblické udalosti v ich historickom poradí: Ježišovu smrť na Veľký piatok, Ježiša uloženého v hrobe na Bielu sobotu a jeho zmŕtvychvstanie na Veľkonočnú nedeľu.

V Izraeli je koronavírusom SARS-CoV-2 infikovaných viac ako 8000 ľudí, pričom 46 z nich už zomrelo. Na okupovanom Západnom brehu hlásia takmer 200 prípadov nákazy, vrátane veľkého ohniska v biblickom Betleheme.

Práve tento fakt prinútil predstaviteľov cirkví uzavrieť chrámy pre verejnosť a počas celého Veľkého týždňa výrazne obmedziť počet účastníkov obradov.

Ynetnews informoval, že arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, ktorý je najvyššie postaveným katolíckym duchovným vo Svätej zemi, odslúžil v nedeľu omšu v Bazilike Svätého Hrobu bez veriacich.

Tento chrám stojí na mieste, ktoré väčšina kresťanov uctieva ako Golgotu alebo Kalváriu, kde bol - podľa Nového zákona - ukrižovaný Ježiš.