Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Profil zakladateľa a vodcu KĽDR Kim Ir-sena

Na archívnej snímke z februára 1948 bývalý severokórejský najvyšší vodca Kim Ir-sen Foto: TASR/AP

Kim Čong-il prevzal vládu od svojho otca Kim Ir-sena v roku 1994.

Pchjongjang 19. apríla (TASR) - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) je jedinou komunistickou krajinou, kde vládne od roku 1948 jedna dynastia. Kim Čong-il prevzal vládu od svojho otca Kim Ir-sena v roku 1994. Zomrel 17. decembra 2011, moc následne prevzal jeho syn Kim Čong-un.

TASR prináša profil bývalého vodcu a zakladateľa severokórejskej republiky Kim Ir-sena.



Kim Ir-sen, vlastným menom Kim Song-džu, bol politickým vodcom Severnej Kórey od jej vzniku v roku 1948 až do svojej smrti 8. júna 1994 (najprv ako premiér, od roku 1972 ako prezident) a predsedom Kórejskej strany práce. V KĽDR vybudoval komunistický totalitný režim.

Severokórejská propaganda vytvorila okolo jeho osoby neobvykle silný kult osobnosti; dni jeho narodenia a úmrtia sú oslavované ako štátne sviatky.

Narodil sa 15. apríla 1912 v chudobnej rodine neďaleko Pchjongjangu. Od roku 1924 žil v Mandžusku, kde sa prvýkrát zoznámil s myšlienkami marxizmu a komunizmu. Bol členom Komunistickej strany Číny a ako člen jej armády sa od polovice 30. rokov zúčastnil na protijaponskom odboji.

V roku 1935 sa stal politickým komisárom skupiny 100-200 mužov a v tom istom roku prijal meno Kim Ir-sen (Kim "dosiahnuť slnko"). Po niekoľkých rokoch partizánskeho života sa zrejme v roku 1940 uchýlil do bezpečia Sovietskeho zväzu. Jeho prvá žena Kim Čong-suk mu v Chabarovskom kraji porodila najstaršieho syna Kim Čong-ila.

V roku 1949 sa stal predsedom Kórejskej strany práce. Kórejskú ľudovodemokratickú republiku vyhlásili 9. septembra 1948 po tom, čo severokórejské orgány oznámili, že sa v krajine 25. augusta konali voľby a 99 percent obyvateľov v nich hlasovalo za jednotnú kandidátku tzv. demokratického frontu. Hlavným cieľom Severnej Kórey bolo zjednotenie celej Kórey pod komunistickou vládou.

Po založení KĽDR začal Kim Ir-sen okamžite vyjednávať s hlavnými komunistickými vodcami svojej doby - Josifom Stalinom a Mao Ce-tungom o napadnutí Kórejskej republiky.

Po skončení kórejskej vojny (1950-1953) postupne zaviedol monolitický myšlienkový systém Čučche a v roku 1972 uzrela svetlo sveta nová severokórejská ústava. Kim sa následne ujal novozriadenej funkcie prezidenta.

Jeho mandát mal päťročné cykly - každých päť rokov bol opätovne volený. Po jeho smrti mu bol priznaný titul večného prezidenta. Funkcia "pozemského" prezidenta bola z ústavy vypustená. Dnes je jeho telo vystavené v mauzóleu v Pchjongjangu.