Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Proiránske milície v Iraku podnikli dronový útok na juh Izraela

Dym po výbuchu v pásme Gazy, pohľad z južného Izraela, utorok 28. mája 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v noci na utorok informovala, že v okolí Ejlatu zachytila dva nepriateľské objekty, ktoré prileteli z východu, na izraelské územie sa však nedostali a boli zničené.

Tel Aviv 28. mája (TASR) – Okolie prístavu Ejlat na juhu Izraela sa v pondelok stalo cieľom dronového útoku proiránskych milícií v Iraku. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

O útoku v utorok ráno informovalo hnutie Islamský odpor v Iraku. Podľa hnutia boli cieľom útoku vojenské ciele v oblasti okolo prístavu Ejlat a zapojili sa doň tri drony.

Izraelská armáda v noci na utorok informovala, že v okolí Ejlatu zachytila dva nepriateľské objekty, ktoré prileteli z východu, na izraelské územie sa však nedostali a boli zničené. Útok si nevyžiadal žiadne obete.

Islamský odpor v Iraku je hnutie zastrešujúce proiránske milície v Iraku, ktoré pod týmto spoločným názvom operujú od teroristického útoku palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra.

Najmocnejšou milíciou v rámci hnutia a jednou z najmocnejších milícií v Iraku je Katáib Hizballáh podporovaná Iránom. Táto milícia od vypuknutia vojny Hamasu a Izraela v októbri na prístav podnikla už niekoľko útokov.

Ejlat je významný prístav a letovisko na najjužnejšom cípe Izraela na brehoch Červeného mora. Krajine zaisťuje prístup do Indického oceánu.