Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Proiránske skupiny zaútočili na americkú základňu v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná vojenská koalícia vedená USA v reakcii na tento útok nasadila "ťažké delostrelectvo" a vypálila strely smerom na mesto Majadín, ktoré ovládajú iránske milície.

Damask 29. júna (TASR) - Proiránske milície vystrelili viacero rakiet na americkú základňu ležiacu v blízkosti ropného poľa al-Umar na východe Sýrie. Útok spôsobil iba materiálne škody, uviedlo v pondelok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Ako s odvolaním sa na SOHR informovala AFP, medzinárodná vojenská koalícia vedená USA v reakcii na tento útok nasadila "ťažké delostrelectvo" a vypálila strely smerom na mesto Majadín, ktoré ovládajú iránske milície.

Sýrska tlačová agentúra SANA medzitým informovala, že na základňu al-Umar boli vystrelené "rakety", neuviedla však kým.

Správa prichádza deň po tom, čo americké sily v nedeľu večer bombardovali tri ciele vo východnej Sýrii a západnom Iraku, ktoré údajne využívajú polovojenské skupiny podporované Iránom.

Spomínané nedeľňajšie útoky nariadil prezident USA Joe Biden v rámci operácií na ochranu amerických vojakov po sérii útokov Iránom podporovaných skupín na americké záujmy v Iraku, uviedol hovorca Pentagónu John Kirby.

Biden dal podľa neho v tejto súvislosti pokyn na ďalšie vojenské zásahy zamerané na narušenie a odradenie takýchto útokov.