Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prokremeľská televízia odvysielala film o Navaľného bývaní v Nemecku

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Reportáž ruskej televízie sprevádzajú pomerne štipľavé komentáre jej autorky, ale aj prestrihy z Navaľného filmu o Putinovom paláci.

Moskva 8. februára (TASR) - Prokremeľská televízia Rossija 1 odvysielala reportáž o vile, ktorú si počas doliečovania po pokuse o otravu bojovou látkou novičok údajne prenajal v Nemecku ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj.

Reagovala tak na investigatívny film o údajnom paláci prezidenta Vladimira Putina na čiernomorskom pobreží, ktorý nedávno zverejnil Navaľnyj.

Podľa reportáže stanice Rossija 1 si Alexej Navaľnyj počas doliečovania prenajímal vilu v najprestížnejšej časti nemeckého mesta Freiburg, informoval v pondelok spravodajský portál Meduza.io.

Majiteľom vily je architekt pôvodom z poľského prístavu Gdaňsk, ten ruskému štábu ukázal aj spoločnú fotografiu s Navaľným.

Reportáž ruskej televízie sprevádzajú pomerne štipľavé komentáre jej autorky, ale aj prestrihy z Navaľného filmu o Putinovom paláci.

Ide o dvojposchodovú vilu vo Freiburgu s rozlohou viac ako 300 metrov štvorcových. Na prízemí je priestranná obývacia izba s dvoma pohovkami a televízorom, ako aj dve spálne s terasou a kuchyňa. V kúpeľni je vírivka. K domu patrí aj bazén 10x5 metrov.

Na prvom poschodí sú dve obývacie izby s balkónmi, jedna s kachľami a krbom, druhá s jedálenským stolom, kuchyňa, šatňa "vo francúzskom štýle", tri spálne, dve kúpeľne a WC pre hostí.

Deň bývania v tejto vile stojí 530 eur bez zálohy, platí sa v hotovosti, uviedla Rossija 1.

Navaľnyj v nej podľa televízie žil takmer dva mesiace - až do svojho odchodu do Ruska. Iba na bývanie tak minul viac ako 30.000 eur.

Televízia Rossija 1 vo svojej reportáži odvysielanej v rámci relácie Správy týždňa s Dmitrijom Kiseľovom ukázala aj štúdio Black Forest Studios, kde sa podľa nej vyrábal film o Putinovom paláci. Zamestnanci štúdia však odmietli odpovedať na otázky ruského TV štábu.

Tomu sa podarilo zistiť, že v štúdiu na Navaľného filme pracoval tím 20 ľudí, ktorých si najal na týždeň. Film o Putinovi však vznikal dlhšie, Navaľnyj si prenájom štúdia predĺžil o ďalší týždeň.

Za prenájom vily a výrobu filmu Navaľnyj podľa odhadov štábu Rossija 1 musel spolu zaplatiť okolo milióna eur. Autorka reportáže si kladie otázku, kde na to "oficiálne nezamestnaný bloger Navaľnyj vzal".

Kiseľov, považovaný aj za "hlas Kremľa" či hlavného kremeľského propagandistu, následne, už z TV štúdia Rossije 1, divákom vysvetlil, že "pseudodokumentárnemu filmu o pseudopaláci Putina" sa venovali "tajné služby USA, Británie a Nemecka".

Ich cieľom podľa Kiseľova bolo "uškodiť osobne Putinovi ako prezidentovi i Rusku".

Kiseľov skonštatoval, že "Putin má podporu Rusov", čo sa - ako poznamenal ironicky - "našim priateľom nepáči, preto financujú investigatívne portály ako Bellingcat".

Bellingcat je jedným z portálov, ktoré sa už v minulosti podieľali na vyšetrovaní viacerých podozrení týkajúcich sa ruských tajných služieb.

Meduza.io informovala, že po odvysielaní spomínanej relácie televízie Rossija 1 sa na sociálnych sieťach v Rusku objavilo množstvo meme, v ktorých si ich autori robia žarty z výrokov, ktoré zazneli v reportáži o Navaľného "vile" vo Feiburgu.

Autorka reportáže totiž vyzdvihovala ako luxus aj bežný servis, aký krátkodobým nájomcom poskytujú prenajímatelia bytov či domov: pripravenú misu s čerstvým ovocím, porciovaný čaj i fľašu vína - podľa diskutérov údajne v cene 2.50 eura.

Diskutujúci zároveň upriamili pozornosť i na to, že na "rozdiel od Putinovho paláca" v Navaľným prenajatej vile nikde nebadať pleseň.

Navaľného film o Putinovom paláci sa objavil na internete krátko po jeho zadržaní po návrate z liečenia v Nemecku a podľa mnohých analytikov prispel k tomu, že zhromaždenia na Navaľného podporu, ktoré sa konali 23. a 31. januára, mali masový charakter.