Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prokurátor nariadil prepustiť zadržaných v kauze výbuchu v Bejrúte

Na tejto archívnej fotke z 5. augusta 2020 obrázok z dronu ukazuje zničenie po výbuchu v námornom prístave Bejrút v Libanone. Foto: TASR/AP

Pri výbuchu, ktorý nastal v bejrútskom prístave 4. augusta 2020, zahynulo viac ako 200 ľudí a zničené boli rozsiahle časti libanonského hlavného mesta.

Bejrút 25. januára (TASR) - Libanonský generálny prokurátor Ghasán Uwajdát nariadil v stredu prepustiť na slobodu všetkých podozrivých v kauze výbuchu v prístave v Bejrúte z roku 2020. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na obhajcu dvoch zadržaných a dva zdroje z prostredia súdu.

Zmienený obhajca uviedol, že jeho klienti dostali potvrdenie o rozhodnutí po tom, čo sa obrátili na súdne orgány. Prepustení na slobodu budú v stredu.

Rozhodnutie generálneho prokurátora prišlo po tom, čo vyšetrujúci sudca Tárik Bítár v pondelok po 13 mesiacoch nečakane obnovil vyšetrovanie ničivého výbuchu, ktoré dovtedy blokovali obvinení politici a rôznymi právnymi kľučkami sa snažili vyhnúť vypočúvaniu.

V pondelok sudca Bítár nariadil prepustenie piatich z celkovo 17 osôb, ktoré sú zadržiavané v rámci vyšetrovania prípadu a v kauze obvinil osem predstaviteľov vrátane expremiéra Hasána Dijába, šéfa spravodajskej služby generálmajora Abbása Ibráhíma, ako aj samotného generálneho prokurátora.

Súdne zdroje dodali, že Uwajdát, ktorý bol proti Bítárovmu rozhodnutiu obnoviť vyšetrovanie, proti nemu vznesie obvinenie. Zdroje to uviedli pod podmienkou zachovania anonymity, pretože nemali oprávnenie hovoriť s novinármi, píše AP. Generálny prokurátor sa k tomu odmietol bezprostredne vyjadriť.

Pri výbuchu, ktorý nastal v bejrútskom prístave 4. augusta 2020, zahynulo viac ako 200 ľudí a zničené boli rozsiahle časti libanonského hlavného mesta. Úrady uviedli, že sa vznietili tony dusičnanu amónneho, ktoré boli od roku 2014 uskladnené v prístavnom sklade. V súvislosti s výbuchom nebola zatiaľ vyvodená zodpovednosť voči žiadnemu štátnemu úradníkovi.