Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prokurátor zastavil stíhanie Babiša v kauze Čapí hnízdo

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Českému premiérovi hrozil v kauze dotácie na výstavbu multifunkčného areálu Čapí hnízdo v stredných Čechách až desaťročný trest väzenia za dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov EÚ.

Praha 13. septembra (TASR) - Český štátny zástupca (prokurátor) v piatok oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane českého premiéra Andreja Babiša. Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a české noviny Deník N.

Zastaviť stíhanie Babiša a ďalších osôb v kauze podľa správ zo začiatku septembra navrhol dozorujúci štátny zástupca Jaroslav Šaroch. Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím sa teraz stotožnil s jeho názorom.

"Dnešný deň bolo oprávneným osobám rozoslané rozhodnutie, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania všetkých osôb v takzvanej kauze Čapí hnízdo," napísal Erazím v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Erazím dodal, že toto rozhodnutie predložia po nadobudnutí právoplatnosti najvyššiemu štátnemu zástupcovi Pavlovi Zemanovi, ktorý má možnosť rozhodnutia o zastavení trestného stíhania zrušiť.

Deník N pripomína, že hlavný prokurátor Zeman má na posúdenie zákonnosti postupu mestského štátneho zastupiteľstva tri mesiace. Ak rozhodne, že postup nebol zákonný, môže podriadenému štátnemu zastupiteľstvu nariadiť, aby žalobu na stíhané osoby podalo.

Babiš sa zatiaľ k oznámeniu prokuratúry nevyjadril, svoju vinu v kauze však dlhodobo odmieta.

Erazím podľa tlačovej správy potvrdil závery svojho podriadeného Šarocha. Ten dospel k záveru, že farma Čapí hnízdo spĺňala podmienky definície malého a stredného podniku pre získanie dotácie i napriek väzbám na Agrofert.

Českému premiérovi hrozil v kauze dotácie na výstavbu multifunkčného areálu Čapí hnízdo v stredných Čechách až desaťročný trest väzenia za dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov Európskej únie. Okrem Babiša čelili stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Kauzu Čapí hnízdo skúmali české orgány od konca roku 2015. Babiša vydala Poslanecká snemovňa opakovane na trestné stíhanie.

Chronológia v kauze Čapí hnízdo premiéra Babiša


- 2. marca 2016

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovať okolnosti dotovania výstavby farmy Čapí hnízdo v komplexe Agrofertu podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša, v tom čase vicepremiéra a ministra financií ČR. Dotácia 50 miliónov Kč na výstavbu farmy pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. Farma najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho ex post oficiálne vrátila.

- 23. marca 2016

Konala sa mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v Prahe, ktorú iniciovala opozícia v spojitosti s kauzou Čapí hnízdo a obvineniami, že neoprávnene čerpala dotácie z eurofondov. Minister financií Andrej Babiš na schôdzi uviedol, že v čase pridelenia dotácie Európskej únie vlastnili anonymné akcie spoločnosti jeho deti a brat jeho partnerky Moniky.

- 2. mája 2017


Český premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že nenavrhne prezidentovi Milošovi Zemanovi odvolanie ministra financií Andreja Babiša z vlády, ale demisiu podá celý kabinet. Odvolaním ministra financií by totiž podľa vlastných slov urobil z Babiša "mučeníka", čo nechcel.

- 5. mája 2017

Premiér Sobotka uviedol, že nepodá demisiu, ktorú v predchádzajúcich dňoch avizoval, ale na Pražský hrad odošle návrh na odvolanie ministra financií a podpredsedu vlády Babiša.

- 10. augusta 2017

Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne dostal od polície žiadosť na vydanie šéfa hnutia ANO Babiša a poslanca Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

- 30. augusta 2017

Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne ČR hlasoval za vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo.

- 6. septembra 2017

Poslanecká snemovňa súhlasila s vydaním Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo.

- 20.-21. októbra 2017

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR sa stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov.

- 24. októbra 2017

Výsledky volieb do Poslaneckej snemovne vyhlásili v zbierke zákonov. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek z hnutia ANO tak získali po zvolení opäť imunitu. Polícii vznikla povinnosť požiadať znovu o ich vydanie na trestné stíhanie. Stalo sa tak 21. novembra.

- 31. októbra 2017

Prezident Miloš Zeman poveril rokovaniami o zostavení vlády predsedu hnutia ANO Babiša.

- 29. novembra 2017

Vláda premiéra Bohuslava Sobotku schválila na svojom predposlednom zasadaní vlastnú demisiu. Prezident Zeman ju prijal 5. decembra.

- 6. decembra 2017


Miloš Zeman vymenoval Andreja Babiša za nového premiéra.

- 13. decembra 2017

Zeman vymenoval menšinovú vládu premiéra Babiša. Nový český premiér zložil kabinet z ministrov zo svojho hnutia a nestraníkov.

- 16. januára 2018

Poslanecká snemovňa nevyslovila dôveru vláde premiéra Babiša. Mandátový a imunitný výbor odporučil v ten istý deň snemovni, aby vydala premiéra Babiša a predsedu poslaneckého klubu hnutia ANO Faltýnka na trestné stíhanie.

- 17. januára 2018

Menšinová vláda pod vedením premiéra Babiša odhlasovala svoju demisiu.

- 19. januára 2018

Poslanecká snemovňa schválila vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

- 24. januára 2018

Premiér Babiš podal demisiu. Prezident ČR Zeman ju prijal a zároveň ho poveril rokovaním o zostavení novej vlády, ktoré časovo neobmedzil. O novej vláde Babiš rokoval s ČSSD.

- 6. júna 2018

Prezident Zeman vymenoval Babiša po druhý raz za premiéra. Babiš mal predstaviť prezidentovi mená budúcich ministrov do 14 dní.

- 9. júna 2018

Babiša vypočúval kriminalista, ktorý vyšetruje kauzu Čapí hnízdo. Polícia v týchto dňoch vypočúvala aj Babišovu manželku Moniku a jeho dcéru Adrianu Bobekovú, ktoré sú v tomto prípade tiež obvinené.

- 15. júna 2018

ČSSD oznámila výsledky vnútrostraníckeho hlasovania o vláde s hnutím ANO. Na referende sa zúčastnilo 64,74 percenta z celkovo 17.683 členov ČSSD. Za vstup do vlády sa ich vyslovilo vyše 58,53 percenta a proti bolo 40,2 percenta.

- 27. júna 2018

Zeman vymenoval novú menšinovú vládu, ktorú s podporou KSČM vytvorilo hnutie ANO s ČSSD.

- 13. novembra 2018

Server Seznam Zprávy zverejnil informáciu, že jeho redaktori našli vo Švajčiarsku syna českého premiéra Babiša, ktorého sa pre kauzu Čapí hnízdo snažila vypátrať polícia. V rozhovore s novinármi Andrej Babiš mladší uviedol, že sa proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička Dita Protopopovová, aby v prípade nemohol vypovedať.

- 15. novembra 2018

Senát Parlamentu ČR prijal uznesenie, v ktorom vyzval predsedu českej vlády Babiša, aby v súvislosti s novým vývojom v kauze Čapí hnízdo odstúpil.

- 19. novembra 2018

Bývalá manželka premiéra Babiša Beata vo videu odvysielanom v TV Nova odsúdila novinárov servera Seznam Zprávy Sabinu Slonkovú a Jiřího Kubíka za to, že skrytou kamerou natáčali vo Švajčiarsku rozhovor s jej chorým synom. Premiér Babiš ten istý deň na svojom facebookovom profile uviedol, že so synom sa stretol v predtým v Ženeve.

- 21. novembra 2018

Poslanci ČSSD avizovali, že sa nezúčastnia na hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde Babiša. Súčasne konštatovali, že vládna konštelácia nemala alternatívu. Komunistická strana Čiech a Moravy potvrdila, že vládu podporí.

- 23. novembra 2018

Poslanecká snemovňa neschválila po sedemhodinovej rozprave návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Babiša. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 92 poslancov, 90 bolo proti. Poslanci koaličnej ČSSD sa na hlasovaní nezúčastnili. Opozícii sa tak nepodarilo dať dokopy potrebné minimum 101 hlasov.

- 26. marca 2019

Českí kriminalisti ukončili vyšetrovanie kauzy Čapí hnízdo, v ktorej čelil trestnému stíhaniu premiér Babiš (ANO) a jeho príbuzní. Obvinení si mohli preštudovať spis a navrhnúť doplnenie.

- 17. apríla 2019

Česká polícia ukončila vyšetrovanie kauzy Čapí hnízdo a spis odovzdala štátnemu zástupcovi (prokurátorovi) - ten mal rozhodnúť, či v tejto veci podá obžalobu alebo bude postupovať inak. V kauze Čapí hnízdo čelí trestnému stíhaniu český premiér Andrej Babiš, ako aj jeho príbuzní.

- 6. júna 2019

Právnik českého premiéra a šéfa hnutia ANO Babiša osobne odovzdal v sídle Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe návrh na zastavenie jeho trestného stíhania v kauze Čapí hniezdo. Denníku Právo to potvrdil samotný advokát Michael Bartončík. Ten zastupuje v kauze Čapí hnízdo aj obvinenú Babišovu manželku Moniku i premiérovu dcéru z prvého manželstva Adrianu Bobekovú.