Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prokurátor Zeman sa odmietol vyjadriť ku kauze Čapí hnízdo

Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Ministerka Benešová najnovší vývoj v kauze označila za rozpačitý a prácu prokurátorov za nepochopiteľnú a neuchopiteľnú.

Praha 4. septembra (TASR) - Český generálny prokurátor Pavel Zeman sa v stredu odmietol akokoľvek vyjadrovať k meritu veci kauzy Čapí Hnízdo, pretože nechce dať akékoľvek pochybnosti o svojej nezaujatosti. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Zeman týmito slovami reagoval na priebeh kauzy Čapí hnízdo po tom, ako ministerka spravodlivosti Marie Benešová uviedla, že nerozumie postupu Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe v tejto kauze.

Ministerka Benešová najnovší vývoj v kauze označila za rozpačitý a prácu prokurátorov za nepochopiteľnú a neuchopiteľnú. Podľa nej ide o zlý signál o stave sústavy prokuratúry.

"Doteraz nie je vo veci kauzy Čapí hnízdo rozhodnuté," upozornil Zeman s tým, že doteraz bol možno načrtnutý nejaký smer, "ktorým sa uberá prokurátora, pritom s plnou zodpovednosťou hovorím, že si nemyslím, že by verejnosť mala byť informovaná o mezipostupoch".

Uviedol tiež, že by podľa neho mala byť verejnosť informovaná až o zásadných postupoch, ako je napríklad obžaloba či oslobodenie od nej.

Prokurátor Pavel Šaroch v kauze zmenil svoj právny názor a navrhol zastaviť stíhanie českého premiéra Andreja Babiša a aj jeho rodinných pracovníkov a ďalších obvinených. Ako presne Šaroch rozhodol, však prokuratúra neoznámila, píše český spravodajská portál Novinky.cz.

Českému premiérovi Babišovi hrozí v kauze dotácie na výstavbu multifunkčného areálu Čapí hnízdo v stredných Čechách až desaťročný trest väzenia za dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov Európskej únie.

Okrem Babiša čelia stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.