Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Prokurátor žiada obviniť premiéra Henryho z vraždy prezidenta Moisa

Bývalá prvá dáma Haiti Martine Moiseová stojí pri rakve s pozostatkami svojho zavraždeného manžela a haitského prezidenta Jovenela Moiseho počas pohrebu v haitskom meste Cap-Haitien v piatok 23. júla 2021. Foto: TASR/AP

Claude ešte v piatok oznámil, že požiadal Henryho, aby prišiel v utorok zodpovedať otázky o telefonátoch.

Port-au-Prince 14. septembra (TASR) - Hlavný prokurátor Haiti Bed-Fort Claude v utorok oznámil, že vyšetrujúceho sudcu požiadal o obvinenie premiéra Ariela Henryho z júlového atentátu na prezidenta Jovenela Moisa. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Splnomocnenec vlády, čo je funkcia rovnajúca sa generálnemu prokurátorovi, požiadal sudcu vyšetrujúceho vraždu prezidenta, aby obvinil premiéra Henryho z účasti na prípade, a dôvodom sú údajné telefonáty, ktoré mal Henry s jedným z hlavných podozrivých.

"Je dostatok kompromitujúcich prvkov, ktoré spoločne tvoria moje presvedčenie o vhodnosti trestného stíhania pána Henryho a žiadosti o jeho priame obvinenie," napísal splnomocnenec Claude v oficiálnom liste adresovanom súdu v haitskej metropole Port-au-Prince.

V druhom liste zaslanom riaditeľovi migračného úradu Claude žiadal, aby Henrymu zakázal opustiť ostrovnú krajinu "pre vážne predpoklady týkajúce sa spáchania vraždy prezidenta republiky".

Moisa, politicky a verejne spornú postavu, zavraždili v noci zo 6. na 7. júla, keď ozbrojená skupina vtrhla do jeho súkromného sídla v haitskej metropole.

Henryho už požiadali, aby prišiel na výsluch v tomto prípade, a to z dôvodu údajných rozhovorov, ktoré mal len niekoľko hodín po Moisovej vražde s bývalým predstaviteľom vlády Josephom Felixom Badiom, hľadaným políciou v súvislosti s týmto atentátom.

Claude ešte v piatok oznámil, že požiadal Henryho, aby prišiel v utorok zodpovedať otázky o telefonátoch.

Polícia po Badiovi stále aktívne pátra. Tento predstaviteľ pracoval v protikorupčnom útvare ministerstva spravodlivosti.

Badiov telefón údajne vystopovali v oblasti blízko Moisovho sídla – vtedy Badio v skorých ranných hodinách 7. júla, po vražde prezidenta, dvakrát zatelefonoval Henrymu.

V liste sudcovi Claude uviedol, že telefonáty trvali celkovo sedem minút.

Zatiaľ v súvislosti s vyšetrovaním zavraždenia Moisa zatkli 44 ľudí vrátane 18 Kolumbijčanov a dvoch Američanov s haitským pôvodom. Pri atentáte neutrpel zranenia žiadny z prezidentových ochrankárov.

Henryho za premiéra vymenoval Moise len niekoľko dní pred svojou násilnou smrťou a Henry zložil slávnostnú prísahu 20. júla. Pritom sa zaviazal, že zlepší zúfalý stav bezpečnosti v krajine a zorganizuje dlho odkladané voľby.