Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Prokurátorka ICC odmietla sťažnosť exilových Ujgurov voči Číne

Príslušníci ujgurskej národnostnej menšiny v Číne protestujú proti politike Číny. Foto: TASR/AP

Ujguri však vo svojom podaní upozornili, že ICC v tejto veci môže konať, lebo k deportáciám došlo na tadžickom a kambodžskom území, ktoré sú členmi ICC.

Haag 14. decembra (TASR) - Prokurátori Medzinárodného trestného súdu (ICC) odmietli výzvu Ujgurov žijúcich v exile, ktorí žiadali začať vyšetrovanie voči Číne pre podozrenie zo spáchania genocídy a zločinov proti ľudskosti.

Uvádza sa to vo vyhlásení prokurátorky ICC Fatou Bensoudaovej, ktoré v pondelok zverejnila agentúra AFP.

Ujguri v júli predložili ICC rozsiahly materiál, v ktorom obvinili Čínu, že viac ako jeden milión Ujgurov a príslušníkov ďalších prevažne moslimských menšín zadržiava v tzv. reedukačných táboroch a násilne sterilizuje ženy.

Úrad prokurátorky Bensoudaovej však uviedol, že vo veci nemôže konať, pretože údajné trestné činy sa stali na území Číny, ktorá nepatrí k stranám Rímskeho štatútu ICC. Tento súd má právomoc stíhať len zločiny spáchané na území jedného zo zmluvných štátov, ktorým Čína nie je.

Vo svojej výročnej správe úrad hlavnej žalobkyne ICC dodal, že nateraz "neexistuje ani nijaký základ" pre samostatné konanie vo veci údajných nútených deportácií Ujgurov z Tadžikistanu a Kambodže späť do Číny.

Ujguri však vo svojom podaní upozornili, že ICC v tejto veci môže konať, lebo k deportáciám došlo na tadžickom a kambodžskom území, ktoré sú členmi ICC.

Právni zástupcovia Ujgurov teraz požiadali ICC, aby záležitosť prešetril znova "na základe nových skutočností alebo dôkazov", uvádza sa v správe žalobkyne ICC.

Čína všetky tieto obvinenia označila za nepodložené a tvrdí, že zariadenia v provincii Sin-ťiang ležiacej na severozápade krajiny sú centrami odbornej prípravy, ktorými chce bojovať proti islamistickej radikalizácii.

ICC nie je povinný posudzovať sťažnosti podané priamo prokurátorovi. Prokurátor však môže samostatne rozhodovať o tom, ktoré z takto adresne podaných prípadov predloží sudcom súdu ICC, zriadeného v roku 2002 s cieľom dosiahnuť spravodlivosť v kauzách najhorších zločinov na svete.