Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra obžalovala muža podozrivého z vraždy expremiéra Abeho

Na snímke portrét bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho na javisku počas štátneho pohrebu v hale Nippon Budokan Hall v Tokiu v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Abe nebol členom tejto cirkvi, ale v minulosti vystúpil na zhromaždení ktoré jej členovia organizovali.

Tokio 13. januára (TASR) - Japonská prokuratúra vzniesla obžalobu voči mužovi podozrivému z vraždy bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na japonské médiá.

Tecuja Jamagami 8. júla z podomácky vyrobenej zbrane dvakrát odzadu vystrelil na Abeho počas predvolebného prejavu. Expremiér vážnym zraneniam a veľkej strate krvi neskôr podľahol. Jamagami útočil v meste Nara počas kampane pred voľbami do hornej komory japonského parlamentu.

Útočníka polícia zadržala priamo na mieste. Podľa psychiatrického posudku z väzenského centra v meste Osaka, ktorý dokončili v utorok, je spôsobilý absolvovať súdny proces. Jamagami (42) je tiež obvinený z porušenia zákona o kontrole držby zbraní.

Jamagami vypovedal, že Abeho si ako terč útoku vybral pre napojenie premiéra na Cirkev zjednotenia. Voči nej cítil odpor pre dary, ktoré jej poskytla jeho matka a spôsobili rodinný bankrot.

Abe nebol členom tejto cirkvi, ale v minulosti vystúpil na zhromaždení ktoré jej členovia organizovali.

Vražda expremiéra tiež viedla k neočakávanému odhaleniu úzkych väzieb medzi Cirkvou zjednotenia a mnohými konzervatívnymi zákonodarcami. Verejnosť v Japonsku to rozhnevalo a spôsobilo prudký pokles popularity vlády premiéra Fumia Kišidu.