Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra reagovala na Magyarove tvrdenia o manipulovaní spisov

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Magyarova exmanželka na nahrávke okrem iného povedala, že prokurátorom bolo navrhnuté, čo majú z vyšetrovacích spisov kauzy Schadl-Völner odstrániť.

Budapešť 26. marca (TASR) - Maďarská Ústredná vyšetrovacia prokuratúra v utorok vypočula Pétera Magyara a reagovala aj na zvukový záznam, ktorý tento kritik vlády premiéra Viktora Orbána zverejnil na Facebooku ešte pred vypovedaním na prokuratúre. Prokuratúra tvrdenia Magyara o údajnom manipulovaní vyšetrovacích spisov odmietla, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na tajne zhotovenej zvukovej nahrávke rozhovoru Magyara s jeho bývalou manželkou Judit Vargovou táto vtedajšia ministerka spravodlivosti konštatovala, že bolo možné manipulovať vyšetrovacie spisy, pretože generálny prokurátor Péter Polt "nemá veci pod kontrolou".

Prokuratúra v reakcii uviedla, že Polt ako generálny prokurátor vedie a riadi maďarskú prokuratúru, ktorú má však pod kontrolou zákon. "Prokuratúra Magyarovu výpoveďu a zverejnenú nahrávku vyhodnocuje a vykonáva ďalšie úkony dokazovania," píše sa vo vyhlásení zverejnenom na stránke maďarskej prokuratúry.

Na tvrdenie z Magyarovej nahrávky, že boli manipulované vyšetrovacie spisy, prokuratúra uviedla, že by to bolo ilegálne, ale aj fyzicky nemožné. Všetky dôkazové materiály vyskytujúce sa v obžalobe sú podľa prokuratúry zdokumentované od momentu ich vzniku. Navyše tieto údaje nie sú uložené len na jednom mieste, ale objavujú sa aj v databázach iných orgánov, vrátane vyšetrujúcich sudcov.

Magyar je niekdajší bruselský diplomat Orbánovej administratívy. V utorok na Facebooku zverejnil zvukový záznam vyhotovený v ich byte v januári 2023. Vargová v ňom popísala manipulovanie dôkazov v jednej z najvážnejších maďarských korupčných káuz. Medzi dvoma hlavnými obvinenými v nej figuruje aj niekdajší štátny tajomník ministerstva spravodlivosti a poslanec parlamentu za vládnu stranu Fidesz Pál Völner.

Magyarova exmanželka na nahrávke okrem iného povedala, že prokurátorom bolo navrhnuté, čo majú z vyšetrovacích spisov kauzy Schadl-Völner odstrániť.

Magyar na protest proti praktikám Orbánovej vlády vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Verejnosti sa stal známym po vypuknutí aféry súvisiacej s amnestiou v pedofilnej kauze, kvôli ktorej odstúpila prezidentka Katalin Nováková. V rozsiahlom rozhovore pre kanál Partizán na YouTube Magyar vtedy prvýkrát ostro vystúpil proti Orbánovmu režimu, čo potom urobil aj v rozhovoroch pre ďalšie nezávislé médiá.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)