Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra: V Berlíne sa zvýšil počet antisemitských trestných činov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry bolo v nemeckom hlavnom meste v roku 2021 spáchaných 661 antisemitských trestných činov, v roku 2019 ich bolo 386.

Berlín 12. marca (TASR) - Počet antisemitských trestných činov v Berlíne sa v minulom roku rekordne zvýšil. TASR informuje podľa správy DPA.

Regionálna berlínska prokuratúra eviduje 691 antisemitských prípadov v roku 2022, uviedol prokurátor pre antisemitizmus Florian Hengst. "Takto, žiaľ, neustály nárast pokračuje a my sme zaznamenali naozaj výrazný vzostup," dodal.

Podľa prokuratúry bolo v nemeckom hlavnom meste v roku 2021 spáchaných 661 antisemitských trestných činov, v roku 2019 ich bolo 386.

"Antisemitizmus sa vyskytuje v každodennom živote a je čiastočne hlboko zakorenený spoločnosti," povedal Hengst. Ide napríklad o zlomyseľné preberanie tvrdení, že Židia sú zodpovední aj za veci, s ktorými nemajú nič spoločné.

Počas pandémie koronavírusu sa napríklad prirovnávali obmedzenia proti šíreniu covidu k vyhladzovaniu Židov počas holokaustu. Niektorí ľudia si preto pripínali na znak nespokojnosti žlté hviezdy s nápisom "Ungeimpt" (neočkovaný) alebo "Impfen macht frei" (očkovanie vás oslobodí) s odkazom na nápis na vstupnej bráne nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime.

Prokurátori dôsledne stíhajú antisemitské zločiny a berlínske súdy už vyniesli niekoľko právoplatných rozsudkov za podnecovanie nenávisti, dodal Hengst.