Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra v Peru vyšetruje prezidentku a vládnych predstaviteľov

Policajti počas potýčok s demonštrantmi počas protestu proti vláde a kongresu novej peruánskej prezidentky Diny Boluarteovej v meste Arequipe v stredu 4. januára 2023. Foto: TASR - AP

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že peruánske bezpečnostné zložky na účastníkov demonštrácií strieľajú a z vrtuľníkov na nich zhadzujú dymovnice.

Lima 11. januára (TASR) - Peruánska prokuratúra v noci na stredu oznámila, že začala vyšetrovať tamojšiu novú prezidentku Dinu Boluarteovú a viacerých štátnych predstaviteľov v súvislosti s potýčkami účastníkov protivládnych demonštrácií a peruánskych bezpečnostných zložiek, ktoré si vyžiadali už najmenej 40 obetí. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Protivládne protesty v Peru začali po tom, čo súčasná prezidentka Boluarteová nahradila vo funkcii exprezidenta Pedra Castilla, ktorého zadržali bezpečnostné zložky na základe obvinenia z pokusu o štátny prevrat. Demonštranti žiadajú odstúpenie prezidentky, rozpustenie parlamentu a Castillovo prepustenie z väzenia.

Pri pondelkových potýčkach pri letisku v meste Juliaca na juhu Peru prišlo o život 17 osôb. Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že peruánske bezpečnostné zložky na účastníkov demonštrácií strieľajú a z vrtuľníkov na nich zhadzujú dymovnice. Peruánska armáda však uvádza, že protestujúci používajú zbrane a podomácky vyrobené výbušniny.

Prokuratúra oznámila, že začala vyšetrovanie prezidentky Boluarteovej, premiéra Alberta Otarolu, ministra obrany Jorgeho Chaveza a ministra vnútra Victora Rojasa v súvislosti s trestnými činmi "genocídy, vraždy a spôsobenia vážnych zranení".

Agentúra AFP pripomína, že Castillo bol z funkcie prezidenta odvolaný začiatkom decembra 2022. Parlament o tom rozhodol len krátko po tom, čo Castillo oznámil zámer rozpustiť zákonodarný zbor a vyhlásiť predčasné voľby. Poslanci zdôvodnili, že Castilla zbavili funkcie z dôvodu "trvalej morálnej nespôsobilosti“.