Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra v Poľsku obvinila v kauze ilegálnej migrácie troch mužov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trojica mužov bola súčasťou medzinárodnej zločineckej skupiny, ktorá sa za odplatu zaoberala nelegálnymi prepravami občanov Blízkeho východu do Nemecka, a to aj cez Poľsko.

Varšava 15. novembra (TASR) - Prokuratúra v Katoviciach na juhu Poľska obvinila dvoch Rusov a jedného ukrajinského občana z organizovania prevozu nelegálnych migrantov do Nemecka, za čo im hrozí až osemročné väzenie. Informoval o tom v pondelok Poľský rozhlas.

Podľa prokuratúry bola trojica mužov súčasťou medzinárodnej zločineckej skupiny, ktorá sa za odplatu zaoberala nelegálnymi prepravami občanov Blízkeho východu do Nemecka, a to aj cez Poľsko. Členovia skupiny pôsobili aj v Grécku, na Slovensku, v Maďarsku, Rakúsku a na Blízkom východe, informovala poľská prokuratúra.

Vyšetrovanie tejto kauzy sa začalo ešte v auguste roku 2020. Týka sa celkovo 12 trestných činov, za ktorých spáchania je obvinených päť osôb.

Poľská prokuratúra spresnila, že v apríli tohto roku poľské bezpečnostné zložky zadržali dvoch vodičov, ktorých štátna príslušnosť nie je známa, a dve osoby čečenskej národnosti žijúce ilegálne v Poľsku. Po jednom podozrivom v kauze bolo vyhlásené pátranie a na jeho meno je vydaný európsky zatykač.

Počas vyšetrovania tohto prípadu zadržali poľské úrady počas tranzitu cez územie Poľska niekoľko desiatok nelegálnych migrantov z krajín Blízkeho východu. Šlo väčšinou o mužov vo veku 20-40 rokov, uvádza sa vo vyhlásení sliezskej prokuratúry.