Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra vyšetrovala Conteho v súvislosti s bojom proti pandémii

Taliansky premiér Giuseppe Conte, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po preskúmaní celého prípadu prokuratúra odporučila, aby sa uzavrel bez vznesenia obvinení.

Rím 13. augusta (TASR) - Talianska prokuratúra vyšetrovala premiéra Giuseppeho Conteho a šesť členov jeho vlády v súvislosti s prístupom k boju proti pandémii koronavírusu. Po preskúmaní celého prípadu prokuratúra odporučila, aby sa uzavrel bez vznesenia obvinení, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

Justičné zdroje potvrdili, že príslušná prokuratúra preskúmala niekoľko žalôb voči Contemu a jeho ministrom, ktoré boli podané v priebehu uplynulých mesiacov. Všetky sa týkali spôsobu, aký Conteho vláda zvolila v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu.

Niektorí žalovatelia vinili premiéra zo zabitia v súvislosti s vysokým prípadom obetí koronavírusu v Taliansku, iní ho dokonca obvinili z rozpútania pandémie. Ďalšia zo žalôb sa týkala obmedzovania politických práv Talianov prostredníctvom zavádzania epidemiologických obmedzení.

Prokuratúra v Ríme napokon vyhodnotila obvinenia voči Contemu a jeho ministrom ako nepodložené a odporučila definitívne odloženie všetkých súvisiacich žalôb ad acta.

Príslušný vyšetrovací spis prokuratúra v rámci štandardnej procedúry postúpila Ministerskému tribunálu, špecializovanému súdu, ktorý rieši previnenia členov vlády. Súd môže stále ešte nariadiť konanie procesu, čo však podľa agentúry Reuters — vzhľadom na opačné odporúčanie prokuratúry — nie je pravdepodobné.

Okrem premiéra Conteho čelili súvisiacim žalobám aj minister zdravotníctva Roberto Speranza, minister hospodárstva Roberto Gualtieri, ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová, šéf diplomacie Luigi Di Maio, minister obrany Lorenzo Guerini a šéf rezortu spravodlivosti Alfonso Bonafede.

Conte v súvislosti s odporúčaním prokuratúry vo štvrtok zdôraznil, že on aj všetci členovia jeho kabinetu museli robiť neľahké a rýchle rozhodnutia v ťažkom období vrcholiacej pandémie.

"Vždy sme konali na základe vedeckých poznatkov a podľa nášho svedomia a netvrdili sme, že sme neomylní," napísal premiér na Facebooku. V júni ho spolu s ministrom zdravotníctva v súvislosti so žalobami vypočúvala prokuratúra.

Taliansko je jednou z európskych krajín, ktoré pandémia nového koronavírusu zasiahla najtvrdšie. Úrady doteraz zaznamenali viac ako 35.000 úmrtí a vyše 251.000 nakazených.