Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra začala vyšetrovať podozrenia zo zneužívania v cirkvi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia zložená zo šiestich expertov začala fungovať v januári tohto roku a len počas prvého mesiaca svojej činnosti sa jej prihlásilo viac než 200 údajných obetí.

Lisabon 29. júla (TASR) - Portugalská prokuratúra začala vyšetrovať podozrenia zo sexuálneho zneužívania, ktorého sa mali dopúšťať kňazi a ďalší predstavitelia miestnej katolíckej cirkvi. Nezávislá komisia, ktorá sa venovala tejto problematike, zhromaždila svedectvá od stoviek údajných obetí, píše agentúra AFP.

Úradu prokuratúry bolo predložených 17 svedeckých výpovedí, ktoré viedli k otvoreniu desiatich vyšetrovaní. Tri z nich však museli uzavrieť, pretože sa týkali dávnejšej minulosti, respektíve pre nedostatok dôkazov.

Nezávislá komisia pre prípady sexuálneho zneužívania doposiaľ zhromaždila 352 svedectiev od osôb, ktoré vypovedali, že ich v minulosti zneužili kňazi alebo iní cirkevní predstavitelia.

Komisia zložená zo šiestich expertov začala fungovať v januári tohto roku a len počas prvého mesiaca svojej činnosti sa jej prihlásilo viac než 200 údajných obetí.

"Počet obetí je pravdepodobne (v skutočnosti) ešte vyšší, pretože zhromaždené svedectvá sa často týkajú viacerých obetí," uviedol vo štvrtok detský psychiater a vedúci komisie Pedro Stretch.

Zaznamenané podozrenia zo zneužívania "detí a zraniteľných dospelých", ku ktorému malo dochádzať v cirkevných inštitúciách po celom Portugalsku, pokrývajú viac než 70-ročné obdobie od 30. rokov 20. storočia.

Komisia, ktorá vznikla z iniciatívy samotnej katolíckej cirkvi, by mala zavŕšiť svoj činnosť do konca roka 2022 a svoje zistenia následne odovzdá portugalskej biskupskej konferencii. Podobná nezávislá komisia začala v júli fungovať aj v susednom Španielsku.

"Vydal som inštrukcie, aby bolo (v otázke zneužívania) uplatňované pravidlo nulovej tolerancie a absolútnej transparentnosti," napísal v piatok v otvorenom liste lisabonský katolícky patriarcha Manuel III.