Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra žiada doživotie pre hrdinu z „Hotela Rwanda“

Paul Rusesabagina, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rwandský aktivista odmieta svoju vinu a nezúčastňuje sa na súdnych konaniach, ktoré on a jeho podporovatelia označili za politicky motivované.

Kigali 24. januára (TASR) - Rwandská prokuratúra v pondelok požiadala o doživotie namiesto súčasného trestu odňatia slobody v trvaní 25 rokov pre aktivistu a kritika vlády Paula Rusesabaginu, ktorého konanie počas genocídy v krajine poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda. Informovala o tom o tom agentúra Reuters.

Rusesabaginu (67) v septembri 2021 uznali za vinného v ôsmich bodoch obžaloby súvisiacich s terorizmom a činnosťou organizácie, ktorá vystupovala proti rwandskému prezidentovi Paulovi Kagamemu, a odsúdili ho na 25 rokov väzenia.

Rwandský aktivista však odmieta svoju vinu a nezúčastňuje sa na súdnych konaniach, ktoré on a jeho podporovatelia označili za politicky motivované. Rusesabagina preto nebol na súde ani v pondelok, keď sa prokuratúra odvolala proti rozsudku a žiadala pre neho doživotný trest.

"Nesúhlasíme s rozhodnutím udeliť Rusesabaginovi 25-ročný trest namiesto doživotného... Vzhľadom na závažnosť obvinení, z ktorých bol Rusesabagina usvedčený, a následok, ktorý tieto zločiny mali na ľudí a ich majetok, by mu nemal byť vymeraný miernejší trest. Mal by dostať doživotie," uviedol na pondelkovom súdnom konaní prokurátor Jean Pierre Habarurema.

Na archívnej snímke zo 14. septembra 2020 kritik vlády Paul Rusesabagina (uprostred), hrdina filmu Hotel Rwanda.
Foto: TASR/AP


Rusesabagina priznal, že zaujímal vedúcu pozíciu v Rwandskom hnutí za demokratické zmeny (MRCD), avšak odmietol zodpovednosť za útoky, ktoré vykonalo jeho ozbrojené krídlo – povstalecká skupina Front národného oslobodenia (FLN). Podľa sudcov, ktorí v prípade rozhodovali, boli však tieto dve organizácie na nerozoznanie, píše Reuters.

Rusesabaginu, bývalého manažéra hotela Hôtel des Mille Collines v Kigali, preslávil hollywoodsky film z roku 2004 o tom, ako zachránil vyše 1200 ľudí, ktorí počas genocídy v Rwande našli útočisko v jeho hoteli. Genocída v Rwande si v roku 1994 vyžiadala viac než 800.000 obetí, väčšinu z nich tvorili príslušníci etnickej menšiny Tutsiov.

Samotný Rusesabagina, príslušník etnika Hutuov, sa neskôr stal významným kritikom rwandského prezidenta Paula Kagameho a od roku 1996 žil v exile v USA a Belgicku. Zadržali ho v auguste 2020 po tom, ako lietadlo, ktorým letel do Burundi, pristálo v rwandskom Kigali, čo jeho stúpenci označili za únos.