Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Paríž žiada koniec vyšetrovania účasti Francúzov na genocíde v Rwande

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2014 sú lebky a kosti obetí rwandskej genocídy z roku 1994 v Ntarame. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie vo veci spolupáchateľstva na genocíde v Rwande spustila prokuratúra v decembri 2005 po sťažnostiach ľudí, ktorí genocídu prežili, ako aj organizácií na ochranu ľudských práv.

Paríž 3 mája (TASR) - Parížska prokuratúra v pondelok požiadala o zastavenie vyšetrovania spoluzodpovednosti francúzskych mierových jednotiek na vyvražďovaní príslušníkov rwandského kmeňa Tutsiov v roku 1994. Prípad sa vyšetruje už 15 rokov, informuje agentúra AFP.

Podľa hlavného parížskeho prokurátora Rémyho Heitza vyšetrovanie nedokázalo, že by francúzski vojaci "na základe predchádzajúcej dohody odmietli zasiahnuť proti genocíde a zločinom proti ľudskosti."

Vyšetrovanie vo veci spolupáchateľstva na genocíde v Rwande spustila prokuratúra v decembri 2005 po sťažnostiach ľudí, ktorí genocídu prežili, ako aj organizácií na ochranu ľudských práv. O prípadom zastavení vyšetrovania rozhodne až vyšetrovací sudca. Podľa nemenovaného zdroja agentúry je takýto výsledok pravdepodobný.

Marcová správa francúzskej komisie historikov konštatovala vážnu mieru zodpovednosti Francúzska za udalosti v Rwande, kde Francúzi údajne prehliadali prípravy na masakre. Dokument však súčasne uvádza, že neexistujú dôkazy o priamej účasti Francúzov na vraždení.