Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prominentnou štvrťou Kábulu otriasol silný výbuch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bezprostredne po incidente neboli hlásené žiadne obete ani zranení.

Kábul 3. augusta (TASR) - Silný výbuch otriasol v utorok prominentnou štvrťou afganského hlavného mesta Kábul, v ktorej býva niekoľko vysokých vládnych predstaviteľov. Informovala o tom agentúra AP.

V oblasti bolo počuť aj niekoľko menších výbuchov a streľbu z ručných zbraní. Podľa agentúry Reuters na mieste zahynuli najmenej traja ľudia a ďalších sedem osôb sa zranilo. Podľa agentúry AFP bezpečnostné jednotky všetkých útočníkov zastrelili. Podľa agentúry DPA bola terčom útoku rezidencia ministra obrany Bismilláha Muhammadího. Ten však v čase incidentu v budove nebol. Jeho hovorca prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že minister je "v bezpečí a je zdravý".

Afganské ministerstvo vnútra uviedlo, že k výbuchu došlo v "nóbl štvrti", ktorá sa nachádza v prísne stráženej časti hlavného mesta známej ako zelená zóna. Išlo o vôbec prvý výbuch v hlavnom meste za uplynulých niekoľko dní, dodáva AP.

K zodpovednosti za incident sa zatiaľ nikto neprihlásil. Americké ministerstvo zahraničných vecí ale uviedlo, že atak mohlo mať na svedomí militantné hnutie Taliban.

"Zatiaľ to nemôžeme oficiálne pripísať (Talibanu), ale incident nesie všetky znaky útokov Talibanu, ktoré sme videli v uplynulých týždňoch," povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.