Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Promoskovskí predstavitelia tvrdia, že navštívili zničený Soledar

Ukrajinský vojak sedí v kryte počas bojov s ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Pušilin zverejnil v nedeľu večer video, na ktorom s členom ruského parlamentu Zurabom Makijevom autom prichádzajú do zničeného mesta známeho soľnými baňami.

Moskva/Soledar 23. januára (TASR) - Proruský líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny Denis Pušilin oznámil, že navštívil Soledar. TASR informuje podľa pondelkovej správy agentúry AFP.

Pušilin zverejnil v nedeľu večer video, na ktorom s členom ruského parlamentu Zurabom Makijevom autom prichádzajú do zničeného mesta známeho soľnými baňami. Obaja sú vo videu ozbrojení a vo vojenskom oblečení.

AFP upozornila, že nemohla nezávisle overiť, kde bolo video nakrútené.

Ide o prvých predstaviteľov napojených na Moskvu, ktorí tvrdia, že Soledar navštívili. Rusko dobytie mesta predstavuje ako svoje veľké víťazstvo.

Dvojicu mužov sprevádzali žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny, ktorá mala v bitke o Soledar zohrať hlavnú rolu. Video zachytáva zhorené bytové bloky a zničené priemyselné budovy. V pozadí počuť zvuky delostreleckej paľby.

"Zostalo tu veľmi málo obyvateľov. Bojovníci z Vagnerovej skupiny im dávajú všetko potrebné," povedal Pušilin vo videu. "Stále sú (tu) civilisti, ktorí nechcú odísť," dodal.

"Bojovali sme o každý dom," vraví jeden z Vagnerovcov vo videu.

Rusko tvrdí, že Soledar ovládlo 13. januára v rámci niekoľkomesačných bojov o strategické mesto Bachmut. Ukrajina doteraz oficiálne neoznámila, že by stiahla svojich vojakov zo Soledaru.