Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Promoskovský činiteľ: Verejná doprava spojí Krym s južnou Ukrajinou

Žena gestikuluje pri paneláku zničenom počas ostreľovania na Ukrajine. Foto: TASR/AP

O bezpečnosť cestovania sa postarajú príslušníci ruskej Národnej gardy (Rosgvardije), dodal Axionov.

Moskva 29. júna (TASR) - Proruské úrady na Ukrajine v stredu oznámili, že od začiatku júla zavedú autobusovú a železničnú dopravu medzi Krymským polostrovom (v roku 2014 anektovaným Moskvou) a dvoma juhoukrajinskými regiónmi – Chersonskou oblasťou a Záporožskou oblasťou. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Od 1. júla sa po prvýkrát po ôsmich rokoch začne pravidelná autobusová a vlaková doprava medzi Krymom a regiónmi Cherson a Záporožie," uviedol na internetovej komunikačnej platforme Telegram promoskovský šéf Krymu Sergej Axionov. O bezpečnosť cestovania sa postarajú príslušníci ruskej Národnej gardy (Rosgvardije), dodal.

Rosgvardija je priamo podriadená ruskému prezidentovi, bola vytvorená v roku 2016 a jej úlohou je bojovať proti terorizmu a organizovanému zločinu.

Uvedené dve juhoukrajinské oblasti sú od prvých týždňov vojenskej intervencie Moskvy z veľkej časti ovládané Ruskom a v súčasnosti sú násilne integrované do ruskej ekonomiky.

Čoraz viac ruských a promoskovských predstaviteľov naznačuje, že Moskva má v úmysle zostať v Chersonskej oblasti a vo veľkej časti Záporožskej oblasti. Promoskovskí predstavitelia na juhu Ukrajiny podľa vlastného vyjadrenia dúfajú v usporiadanie referenda o pripojení týchto oblastí k Ruskej federácii.

Promoskovský lokálny predstaviteľ Kyrylo Stremousov, ktorý je podľa Moskvy zástupcom šéfa chersonskej civilno-vojenskej regionálnej správy, v stredu potvrdil, že na takýchto plánoch sa pracuje a miestne orgány pripravujú "referendum".