Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate

Propalestínski demonštranti blokujú dopravu na moste Golden Gate počas protestu proti pokračujúcej vojne v Pásme Gazy v kalifornskom Oaklande v pondelok 15. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Los Angeles 16. apríla (TASR) - Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Zábery z výšky ukazovali celý úsek mostu preplnený dopravou v jednom smere, zatiaľ čo jazdné pruhy v opačnom smere boli prázdne. Demonštranti, ktorí dopravu blokovali, držali transparent s nápisom "Zastavme svet pre (Pásmo) Gazy".

AFP vo svojej správe citovala protestnú skupinu A15 Action, ktorá na svojej webovej stránke uvádzala, že 15. apríla koordinuje blokádu viacerých miest na znak solidarity s Palestínčanmi a apelovala na ľudí, aby sa k tejto medzinárodnej akcii pridali.

"V každom meste identifikujeme a zablokujeme hlavné dopravné uzly, pričom sa zameriame na miesta výroby a obehu s cieľom spôsobiť čo najväčší dopad na ekonomiku," píše sa na stránke.

Denník The Times of Israel informoval, že propalestínski demonštranti zablokovali aj diaľnicu vedúcu k trom terminálom O'Hareovho medzinárodného letiska v Chicagu, jedného z najvyťaženejších letísk v USA. Jeden z organizátorov protestu neskôr potvrdil, že išlo o súčasť "ekonomickej blokády, ktorej cieľom je oslobodiť Palestínu".

O'Hareovo letisko na sociálnej platforme X upozornilo cestujúcich, aby využili alternatívnu formu prepravy, pretože cestovanie autom sa v pondelok ráno výrazne oneskorilo v dôsledku protestu.

Podľa izraelského spravodajského portálu sa na sociálnych sieťach objavili videá, na ktorých niektorí cestujúci vystúpili z vozidiel a s batožinou kráčali popri diaľnici.

Prevádzka na chicagskom letisku však podľa oddelenia miestnej leteckej dopravy pokračovala v takmer štandardnom režime s meškaniami pod 15 minút.