Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Proruská samospráva: Referendum v Chersonskej oblasti je pozastavené

Na snímke ruský vojak v ukrajinskom meste Cherson. Foto: TASR/AP

Referendum sa podľa Ruskom dosadených predstaviteľov malo v septembri konať aj v susednej Záporožskej oblasti a v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike.

Moskva/Kyjev 5. septembra (TASR) - Zástupca šéfa Ruskom dosadenej samosprávy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v pondelok uviedol, že plány na usporiadanie referenda o pripojení tejto ukrajinskej oblasti k Rusku sú pozastavené. Dôvodom je bezpečnostná situácia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS.

Ruskom dosadení predstavitelia samosprávy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny predtým naznačili, že referendum by sa mohlo konať v septembri. Referendum sa podľa Ruskom dosadených predstaviteľov malo v septembri konať aj v susednej Záporožskej oblasti a v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. Tieto referendá sa mali totiž časovo zhodovať s ruskými regionálnymi voľbami.

Stremousov tiež uviedol, že strategicky dôležitý Antonivský most, ktorý neďaleko Chersonu vedie ponad rieku Dneper, je pre vozidlá po týždňoch ukrajinského ostreľovania neprejazdný.

Takmer celú Chersonskú oblasť obsadila v marci ruská armáda, pričom mesto Cherson je jediným ukrajinským hlavným oblastným mestom, ktoré v súčasnosti okupujú ruské jednotky. Chersonská oblasť sa stala pre Rusko pozemným koridorom ku Krymskému polostrovu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Pozícia ruskej armády v Chersonskej oblasti sa však stala neistá po sérii atentátov spáchaných na Ruskom dosadených členov miestnej samosprávy, ku ktorým v poslednom čase prišlo. Ukrajina okrem toho minulý týždeň tiež oznámila, že v oblasti spustila protiútok, ktorého cieľom je znovudobytie oblasti. Protiofenzívu spustila ukrajinská armáda po sérii útokov na strategicky dôležité mosty a ruské muničné sklady.