Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský vzdušný priestor nad Čiernym morom narušili ruské stíhačky

Na snímke dve podzvukové bojové lietadlá Suchoj Su-25. Foto: TASR/AP

Napätie na Ukrajine ďalej kulminuje. Krym nikto nikomu nedá, vyhlásil jednoznačne ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Kyjev 3. marca (TASR) - Ruské stíhačky v noci nadnes dvakrát narušili ukrajinský vzdušný priestor nad Čiernym morom. S odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany a agentúru Interfax o tom dnes informovala agentúra Reuters. Ukrajinské letectvo však zabránilo ďalším provokáciám.

V situácii, keď Rusko de facto ovládlo Krymský polostrov a naďalej tam posilňuje svoju prítomnosť, Nemecko objasnilo svoj plán na vytvorenie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorej cieľom bude riešiť tamojšiu krízu "otvorením komunikačných kanálov medzi Moskvou a novou ukrajinskou vládou".

Ako dnes uviedla hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ich vzájomná komunikácia sa doteraz obmedzila na jediný telefonát. Kontaktná skupina je podľa hovorkyne dôležitá, lebo "potrebujeme nielen dialóg s Ruskom, ale aj dialóg medzi Ukrajinou a Ruskom". Vzájomný kontakt je podľa nej dôležitý na vytvorenie atmosféry dôvery medzi oboma vládami.

Hovorca spolkovej kancelárky Angely Merkelovej dnes uviedol, že vytvorenie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu kancelárka navrhla počas nedeľňajšieho telefonického rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý jej návrh prijal. V kontaktnej skupine by mali byť zastúpené štáty a medzinárodné organizácie, uviedol zástupca vlády v Berlíne.

Pokiaľ ide o diplomatické riešenie krízy na Ukrajine, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun chce požiadať ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, aby sa Rusko zdržalo aktov a vyhlásení, ktoré by mohli ešte viac vystupňovať krízu na Ukrajine. Chce tiež na Moskvu apelovať, aby sa namiesto toho pokúsila o dialóg s vedením v Kyjeve.

Pan poveril svojho námestníka Jana Eliassona, aby rovnaké posolstvo odovzdal aj ukrajinskému vedeniu. Agentúra Reuters dodala, že Eliasson pricestoval do Kyjeva práve dnes.

Na tlačovej konferencii v Ženeve, ktorá sa konala krátko pred stretnutím s Lavrovom, Pan uviedol, že v súčasnej situácii je mimoriadne dôležité nastoliť pokoj a okamžite, prostredníctvom konštruktívneho dialógu, znížiť napätie.
Vojak stojí pred bilbordom, na ktorom je znázornená mapa s autonómnou oblasťou Krym.
Foto: TASR/AP

Napätie ďalej kulminuje, Ukrajina sa nemieni vzdať Krymu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že Ukrajina sa Krymu nikdy nevzdá. Informovala dnes agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že ruské jednotky pritom v podstate kontrolujú Krymský polostrov - ten je súčasťou Ukrajiny, ale na základe medzištátnej zmluvy tam sídli ruská Čiernomorská flotila.
Jaceňuk varuje pred ohrozením stability v regióne, EÚ údajne zvažuje summit
Ukrajinský opozičný líder Arsenij Jaceňuk počas prejavu na protestnom zhromaždení na Námestí Nezávislosti v Kyjeve 16. februára 2014.
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes varoval, že konflikt na Ukrajine by mohol ohroziť stabilitu v celom regióne.
Jaceňuk súčasne odmietol špekulácie, že nová vláda, ktorá sa funkcií ujala po zbavení úradu prezidenta Viktora Janukovyča, má v pláne znárodniť súkromné podniky. Dodal, že vláda je pripravená vyhovieť všetkým podmienkam stanoveným Medzinárodným menovým fondom, aby získala finančnú pomoc.

Na margo krízy na Krymskom polostrove Jaceňuk uviedol, že vždy bol a naďalej je prívržencom diplomatického riešenia - okrem iného aj preto, že konflikt by mohlo zničiť základy stability v celom regióne.

Diplomatické zdroje v Bruseli dnes informovali, že v súvislosti so znepokojujúcim vývojom na Ukrajine by sa tento štvrtok mohol konať mimoriadny summit lídrov členských štátov EÚ. Oficiálne túto informáciu zatiaľ nikto nepotvrdil. Vrcholný summit by sa uskutočnil deň po návšteve šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej na Ukrajine.

Proruskí demonštranti obsadili časť sídla oblastnej rady v Donecku
Proruskí demonštranti s ruskými vlajkami v centre Donecka.
Proruskí demonštranti obsadili dnes prvé poschodie sídla oblastnej rady vo východoukrajinskom meste Doneck.

Reportér agentúry Reuters, ktorý sa nachádzal v tlačovom centre na štvrtom poschodí budovy, uviedol, že demonštranti obsadili prvé poschodie, vyššie sa však nedostali, pretože výťahy boli znefunkčnené a dvere vedúce na schodisko uzamknuté.

Na 11-poschodovej budove je už tretí deň namiesto ukrajinskej vlajky vztýčená ruská vlajka. Pred budovou sa každý deň zhromažďujú demonštranti s ruskými zástavami, píše Reuters.

Vlna proruských demonštrácií sa okrem Donecku cez víkend zdvihla aj v mestách Odesa a Charkov.
Jaceňuk dnes v Kyjeve po rokovaniach s britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom pred novinármi vyhlásil: "Krym nikto nikomu nedá! Za to, čo sa teraz na Kryme deje, keď sa samozvaná nezákonná vláda pokúša znárodniť ukrajinský štátny majetok, odzbrojiť ukrajinské ozbrojené sily, bude treba niesť zodpovednosť pred ukrajinskými a medzinárodnými súdmi".

Rusko má podľa Jaceňuka svoje záujmy, ale na Ukrajine existuje aj povedomie o tom, že "Rusko nemá právo narušovať naše záujmy, keď sleduje tie svoje".

Ukrajinský premiér podľa agentúry Ukrinform znova zdôraznil, že Rusko nemá dôvod na použitie sily proti Ukrajincom, ukrajinským civilistom, ani na vyslanie ruského vojenského kontingentu na Ukrajinu. "Za tieto kroky bude treba platiť," vyhlásil.

Okrem toho dnes Jaceňuk v telefonickom rozhovore ubezpečil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že Ukrajina bude rešpektovať práva rusky hovoriacej väčšiny na Krymskom polostrove.

Práve ohrozením ruských občanov a po rusky hovoriaceho obyvateľstva Ukrajiny a nevyhnutnosťou chrániť ich Rusko zdôvodňuje svoje najnovšie vojenské akcie na Krymskom polostrove.

Putin stratil kontakt s realitou, povedala Merkelová Obamovi

Ruské zámery však vyvolali veľké znepokojenie u západných spojencov. Ako s odvolaním sa na denník New York Times informovala ukrajinská agentúra UNIAN, Merkelová v nedeľu v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin stratil kontakt s realitou.

Merkelová Obamovi telefonovala hneď po skončení rozhovoru s Putinom, s ktorým diskutovala o vývoji situácie na Ukrajine a ktorému navrhla vytvorenie kontaktnej skupiny na riešenie výbušnej situácie, čo Putin akceptoval.

Na margo ruských vojenských aktivít na Kryme však Putin uviedol, že ruská strana reaguje adekvátne. Merkelová to však v rozhovore s Obamom komentovala vyhlásením, že Putin žije v inom svete, napísal New York Times.



Merkelovej hovorca Steffen Seibert dnes podľa Reuters vyhlásil, že nemecká kancelárka sa domnieva, že nie je neskoro riešiť krízu na Ukrajine politickými prostriedkami, a to aj napriek rozdielnosti názorov s Putinom. Seibert súčasne vyzval Moskvu, aby odstúpila od "logiky presunu vojsk".

"Niet pochybností, že prezident Putin má diametrálne odlišný názor na situáciu a udalosti na Kryme ako nemecká vláda a naši západní partneri," konštatoval Merkelovej hovorca.

V snahe pokúsiť sa zabrániť vyostreniu krízy na Kryme dnes Švajčiarsko, ktoré predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), oznámilo, že sa pokúša vytvoriť medzinárodnú kontaktnú skupinu pre Ukrajinu. Súčasne vyzvalo všetky zainteresované strany na zdržanlivosť.

Ako zdôraznil švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, kontaktná skupina OBSE podporí Ukrajinu počas prechodného obdobia a bude koordinovať medzinárodnú pomoc. Rokuje sa aj o vytvorení a vyslaní na Ukrajinu pozorovateľskej misie OBSE.
Vojaci v neoznačených uniformách hliadkujú v meste Balaklava neďaleko prístavného mesta Sevastopol na polostrove Krym v sobotu 1. marca 2014.
Foto: TASR/AP Photo

Rusi obsadili Krym, je tam zhruba 15.000 ruských vojakov

Na Ukrajine patriacom Krymskom polostrove je približne 15.000 ruských vojakov a plavbe do Čierneho mora bráni desať lodí ruskej Čiernomorskej flotily, informovala dnes agentúra UNIAN.
Západ by mal v prvom rade myslieť na ukrajinský ľud, tvrdí Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes západných partnerov Moskvy, aby odložili bokom "geopolitické kalkulácie" a v prvom rade mysleli na ukrajinský ľud. Informovala o tom agentúra Reuters.
Sergej Lavrov
Ruská vojenská intervencia na Krymskom polostrove je podľa Lavrova zameraná na ochranu tamojšej ruskej menšiny a ochranu ľudských práv.

"Vyzývame na zodpovedný prístup, odložiť bokom geopolitické kalkulácie a na prvé miesto dať záujmy ukrajinského ľudu," povedal Lavrov v Ženeve, kde sa dnes má stretnúť s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a sýrskym diplomatom Lachdarom Bráhímím.

Lavrov zároveň uviedol, že všetky strany by sa mali pridržiavať dohody z 21. februára o podniknutí ústavných zmien, píše Reuters.

Ruský minister financií Anton Siluanov zároveň uviedol, že Moskva dnes rozhodne o finančnej pomoci Krymu. "Pracujeme na otázke finančnej podpory," povedal Siluanov na schôdzke s premiérom Dmitrijom Medvedevom a ruskými poslancami. "Absolvovali sme konzultácie a konkrétny návrh odovzdáme ku koncu dnešného dňa," dodal bez uvedenia konkrétnej sumy tejto finančnej podpory.

Majdan vyzýval, aby ľud vzal moc do rúk. Na Kryme tak ľud urobil, vyhlásil Aksionov

Nový proruský krymský premiér Sergej Aksionov obhajoval dnes prevzatie moci na tomto čiernomorskom polostrove. Politici v Kyjeve na Majdane vyzvali ľud, aby vzal moc do svojich rúk. "Ľud ju teda vzal," povedal Aksionov v rozhovore pre ruské provládne noviny Rossijskaja Gazeta.

Čo platilo pre hlavné mesto Kyjev, musí platiť aj pre Krymskú autonómnu republiku, zdôraznil Aksionov. Nová vláda v Kyjeve považuje po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča vedenie na Kryme za nelegitímne, uviedla agentúra DPA. Ukrajina zároveň obviňuje Rusko o obsadenia ukrajinského územia.

Proruský krymský premiér povedal, že o štatúte Krymu sa rozhodne v referende, ktoré sa má uskutočniť 30. marca. Po referende môže dôjsť k odtrhnutiu polostrova od Ukrajiny, píše DPA.

Aksionov sa vyjadril optimisticky v súvislosti s nadchádzajúcou turistickou sezónou, ktorá sa začne v máji. Krym okrem toho dúfa s miliardovou pomocou z Moskvy. "Krym prispeje do rozpočtu. Rýchlo splatíme všetky dlhy," povedal Aksionov. "Budú tu žiť ľudia všetkých národností a budú sa radovať," dodal proruský krymský premiér.
Velenie ruských ozbrojených síl pokračuje vo vysielaní ruských vojakov na Ukrajinu, uviedol dnes pre televízny kanál TSN veľvyslanec Ukrajiny pri OSN Jurij Serhijev.

Jeho slová potvrdzuje aj správa agentúry AP, ktorá dnes informovala, že proruské jednotky obsadili prístavisko trajektov v meste Kerč na východe Krymského polostrova, neďaleko Ruska - zrejme v súvislosti s plánmi Moskvy na vyslanie ďalších vojakov na strategicky dôležitý polostrov.

UNIAN vo svojej správe spresňuje, že od nedele je na území Ukrajiny 15.000 ruských vojakov a približne 50 kusov vojenskej techniky vrátane obrnených transportérov a opancierovaných vozidiel.

Čiernomorské pobrežie Ukrajiny blokuje desať ruských vojnových lodí a pozdĺž spoločnej hranice v Charkovskej oblasti badať pohyb kolón ruskej vojenskej techniky. Veľký počet vojakov je pripravených na vyslanie na Ukrajinu aj v meste Novorossijsk.

Ukrajinské velenie registruje aj aktívny pohyb plavidiel ruského námorníctva popri pobreží Čierneho mora. Ide pritom nielen o lode Čiernomorskej flotily, ale aj o plavidlá ruskej Baltickej a Severomorskej flotily, čo je - ako pripomína UNIAN - porušenie ukrajinsko-ruských zmlúv o pobyte Čiernomorskej flotily na území Ukrajiny.

Velenie Baltickej flotily zvýšilo stupeň bojovej pohotovosti, informovala agentúra UNIAN.

Ukrajinská agentúra UNN zasa dnes upozornila, že Baltická flotila mala v uplynulých dňoch vojenské cvičenie, ktoré bolo zamerané na nácvik operácií proti obsadeniu ruských lodí, ako aj na vyhľadávanie a likvidáciu nepriateľských ponoriek. Na vojenskom cvičení sa podľa UNN zúčastnili aj plavidlá Severomorskej flotily. Cvičenie sa konalo v Baltickom a Barentsovom mori.

Rozkaz na vopred neavizovanú komplexnú previerku pripravenosti ruských ozbrojených síl, ktorá sa začala koncom februára, vydal najvyšší veliteľ ozbrojených síl, prezident Vladimir Putin. Zapája sa do nej celkovo 150.000 príslušníkov rôznych druhov vojsk, 90 lietadiel, 120 vrtuľníkov, 800 tankov, viac ako 1200 kusov bojovej techniky a asi 80 lodí a člnov, informovala UNN.

UNN pripomína, že koncom februára sa práve pod pláštikom komplexnej previerky bojovej pripravenosti ruských vojsk uskutočnil "akt agresie" voči Ukrajine, keď ruské jednotky bez insígnií a vysvetlenia začali blokádu základní a posádok ukrajinskej armády na území Krymského polostrova. K dnešnému dňu Rusko získalo úplnú operačnú kontrolu nad Krymom.

Proruské jednotky obsadili prístavisko v Kerči

Proruské jednotky obsadili prístavisko trajektov v meste Kerč na východe Krymského polostrova, neďaleko Ruska. Zvýšilo to obavy, že Moskva plánuje na strategický Krym vyslať ďalších vojakov, informovala tlačová agentúra AP.

Dnes ráno prevádzkovali prístavisko, ktoré je vzdialené asi 20 kilometrov loďou od Ruska, vojaci. Muži sa odmietli identifikovať, hovorili však po rusky a vozidlá, ktorými ich prevážali, mali ruské evidenčné čísla.

Ilustračné foto
Foto: Googlemaps


Vojenské jednotky, ktoré podľa Ukrajiny patria k ruskej armáde, obsadili v posledných dňoch letiská na Kryme a obkľúčili základne ukrajinskej armády na polostrove. USA sa podľa nemenovaných vládnych predstaviteľov domnievajú, že Rusko medzičasom získalo úplnú operačnú kontrolu nad Krymom a má tam vyše 6000 vojakov.