Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Proruské úrady v okupovaných oblastiach hrozia obyvateľom vyhostením

Na archívnej snímke z 20. mája 2022 starší miestni obyvatelia sa rozprávajú s ruskými vojakmi v meste Cherson počas ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Obyvatelia týchto okupovaných oblastí proti novému vedeniu už niekoľkokrát protestovali, prípomína DPA.

Kyjev 15. júla (TASR) - Proruské úrady v okupovaných častiach Ukrajiny hrozia miestnym obyvateľom v prípade kritiky nového vedenia vyhostením na územie, ktoré kontroluje Ukrajina. Vyplýva to z dekrétov, ktoré v piatok zverejnili úrady v Záporožskej a Chersonskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Cieľom opatrenia je udržať spoločenský poriadok a zabrániť "ohrozeniu sociálno-politickej stability," píše sa v dekrétoch.

Obyvatelia môžu byť deportovaní v prípade "hanobenia" ruských vládnych orgánov a zahraničnej politiky, ako aj ruskej armády a ich spojencov zo separatistických ozbrojených síl z Donbasu. Rovnako sa majú trestať aj nepovolené demonštrácie, narúšanie školských aktivít či nepovolená politická činnosť.

Rusku sa od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine podarilo obsadiť rozsiahle územia na juhu Ukrajiny. Existujú obavy, že Moskva by mohla zorganizovať referendá o anektovaní Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Obyvatelia týchto okupovaných oblastí proti novému vedeniu už niekoľkokrát protestovali, prípomína DPA.