Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Proruskí kybernetickí zločinci napadli rumunské vládne webové stránky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inštitúcia ďalej oznámila, že skupina Killnet sa nedávno zamerala aj na oficiálne webové stránky Spojených štátov, Poľska, Česka, Estónska a Severoatlantickej aliancie (NATO).

Bukurešť 30. apríla (TASR) - Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládne webové stránky v súvislosti s podporou Ukrajiny zo strany tohto balkánskeho štátu. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.

Séria kybernetických útokov bola zameraná na "verejné inštitúcie a súkromné subjekty", uviedla vo svojom vyhlásení rumunská Národná agentúra pre kybernetickú bezpečnosť.

Takzvané útoky "Distributed DoS", pri ktorých sa na webové stránky posiela viacero požiadaviek s cieľom preťažiť ich servery, vyradili na niekoľko minút z prevádzky viacero webových stránok vrátane internetových platforiem ministerstva obrany, pohraničnej polície a železníc.

Rumunský úrad pre kybernetickú bezpečnosť uviedol, že skupina s názvom Killnet zverejnila na sociálnej sieti Telegram správu, že útoky vykonala z dôvodu "rumunskej podpory pre Ukrajinu vo vojenskom konflikte s Ruskom".

Rumunská spravodajská služba (SRI) uviedla, že kybernetickí zločinci "využili zraniteľnosť" týchto webových stránok tým, že "prevzali kontrolu nad zariadeniami prevádzkovanými mimo Rumunska", vysvetľuje AFP.

Zmienená inštitúcia ďalej oznámila, že skupina Killnet sa nedávno zamerala aj na oficiálne webové stránky Spojených štátov, Poľska, Česka, Estónska a Severoatlantickej aliancie (NATO).

Spojené štáty a ich hlavní partneri v rámci spravodajskej aliancie Five Eyes minulý týždeň uviedli, že majú informácie varujúce pred rozsiahlymi ruskými kybernetickými útokmi namierenými proti spojencom Ukrajiny.