Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Proruskí separatisti chcú v Záporoží zorganizovať referendum

Cyklista vychádza z tunela obloženým vrecami, Ukrajina, 10. júla 2022. Foto: TASR/AP

Chceme sa ako Záporožská oblasť pripojiť k Rusku, vyhlásil Balickij.

Záporožie 14. júla (TASR) - Proruskí separatisti v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok oznámili, že v regióne plánujú ešte tento rok uskutočniť referendum o pripojení sa k Rusku. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Referendum zorganizujeme tento rok na jeseň," uviedol predstaviteľ Moskvou dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij na brífingu zorganizovanom ruským ministerstvom obrany, na ktorom sa zúčastnil aj reportér AFP. Dodal, že plebiscit bude "transparentný".

"Chceme sa ako Záporožská oblasť pripojiť k Rusku," vyhlásil Balickij.

Chersonská a Záporožská oblasť na juhu Ukrajiny sa dostali pod kontrolu ruských jednotiek už počas prvých týždňov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

Kremeľ začal v okupovaných častiach Ukrajiny s rusifikačnou kampaňou. Miestnym obyvateľom vydáva ruské pasy a zavádza autobusové a vlakové linky medzi anektovaným polostrovom Krym a Záporožskou a Chersonskou oblasťou.

Referendum plánuje zorganizovať aj medzinárodne neuznaná separatistická Donecká ľudová republika (DĽR) v Donbase. Na utorkovom slávnostnom otvorení jej "veľvyslanectva" v Moskve to oznámila šéfka rezortu zahraničných vecí DĽR Nataľja Nikanorovová.