Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Proruským úradom na Kryme vadia ukrajinské piesne a slogany

Na archívnej snímke ruská vlajka veje na kopci pri meste Bachčisaraj na Kryme. Foto: TASR/AP

Šéf administratívy Krymu varoval, že úrady vyvodia zodpovednosť voči každému, kto sa na takýchto aktoch podieľa alebo ich organizuje, a v záujme toho príjmu aj zodpovedajúce legislatívne opatrenia.

Kyjev 13. septembra (TASR) - Proruské úrady Krymského polostrova, anektovaného ruskom v roku 2014, chcú zakázať proukrajinské slogany a spievanie piesní s kritickým obsahom voči Rusku. TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA.

Šéf administratívy Krymu Sergej Axionov v pondelok upozornil, že sa objavili videozáznamy s takýmito piesňami a sloganmi prezentovanými na oficiálnych podujatiach.

Varoval, že úrady vyvodia zodpovednosť voči každému, kto sa na takýchto aktoch podieľa alebo ich organizuje, a v záujme toho príjmu aj zodpovedajúce legislatívne opatrenia.

Takéto správanie je "zradou vlastnej krajiny" a tí, ktorí podporujú Ukrajinu, by mali z Krymu odísť, napísal Axionov na sociálnej sieti Telegram.

Na internete sa v posledných týždňoch šíria neoverené videozáznamy, ktoré boli údajne zaznamenané na letných koncertoch na Kryme. Na videách vidno ukrajinských umelcov, ktorých tvorba je v Rusku zakázaná, ako spievajú protivojnové piesne v Ukrajinčine. Podľa agentúry DPA nie je jasné, či išlo o zámerné akty politického protestu.

Rusko anektovalo Krymský polostrov od Ukrajiny v roku 2014. Vláda v Kyjeve tento krok neuznala a kladie si za cieľ toto územie oslobodiť.