Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Protest pri bieloruskom veľvyslanectve v Moskve trvala vyše 12 hodín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bol to už siedmy deň po sebe, keď sa v blízkosti bieloruského veľvyslanectva v Moskve zišli ľudia, ktorí sú nespokojní s výsledkom prezidentských volieb v Bielorusku.

Moskva 16. augusta (TASR) - Protestná akcia v blízkosti bieloruského veľvyslanectva v Moskve trvala v sobotu viac ako 12 hodín a stala sa najdlhšou od 9. augusta, keď sa tam demonštranti po prvý raz zišli, informovala agentúra TASS.

Pri veľvyslanectve sa zhromaždilo v sobotu približne 400 ľudí a vytvorili živú reťaz. Bezpečnostné sily zadržali troch ľudí.

Bol to už siedmy deň po sebe, keď sa v blízkosti bieloruského veľvyslanectva v Moskve zišli ľudia, ktorí sú nespokojní s výsledkom prezidentských volieb v Bielorusku a pobúrení následnými tvrdými akciami tamojších bezpečnostných síl proti demonštrantom.

Po prezidentských voľbách v Bielorusku z 9. augusta vychádzajú do ulíc každý deň stúpenci opozície, podľa ktorých bolo hlasovanie zmanipulované. Prezident Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu, ktorú zastáva od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa týchto údajov desať percent hlasov.