Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Protestujúci farmári sa v Bruseli dostali do potýčok s políciou

Na snímke farmári zapálili pneumatiky počas protestu v Európskej štvrti v rámci zasadnutia ministrov poľnohospodárstva EÚ v Bruseli, pondelok 26. februára 2024. Foto: TASR/AP

V centre diskusií Rady EÚ pre poľnohospodárstvo je otázka príjmov v agrosektore.

Brusel 26. februára (TASR) - Belgické predsedníctvo v Rade EÚ spolu so zástupcami Európskej komisie (EK) prijmú v pondelok delegáciu mladých belgických farmárov - hneď po skončení rokovaní ministrov poľnohospodárstva členských krajín EÚ. Poľnohospodári s vyše 900 traktormi prišli k sídlam inštitúcií EÚ vyjadriť protest proti tomu, že Únia nevychádza dostatočne v ústrety ich požiadavkám, informuje spravodajca TASR.

Demonštrácia farmárov prebieha od skorých ranných hodín a v doobedňajších hodinách v blízkosti euroinštitúcií došlo aj k potýčkam medzi demonštrantmi, ktorí zapaľovali dovezené staré pneumatiky, drevené palety a smetné koše a za použitia poľnohospodárskej techniky fúkali posekanú slamu na policajtov. Tí odpovedali vodnými delami a demonštrantov, ktorí prelomili policajné zátarasy, rozháňali slzotvorným plynom.

V centre diskusií Rady EÚ pre poľnohospodárstvo je otázka príjmov v agrosektore. Zástupcovia 27 členských štátov eurobloku sa pokúsia dohodnúť na spôsoboch, ktoré zaručia náležité ohodnotenie pre výrobcov potravín. Ministri si vypočujú návrhy Európskej komisie týkajúce sa rôznych administratívnych zjednodušení v agrosektore. Lagislatívny balík návrhov o odmeňovaní farmárov saočakáva o niekoľko týždňov - v marci.

"Potrebujeme lepšie odmeňovať farmárov za ich úsilie vynaložené v oblasti klímy a dovážaných obilnín," uviedol pred rokovaním Rady EÚ belgický federálny minister pre malé a stredné podniky a živnostníkov David Clarinval.

Upozornil, že ak sú zo strany eurokomisie potrebné krátkodobé opatrenia na riešenie súčasného stavu, vhodné tiež bude v strednodobom horizonte zaistiť lepšie odmeňovanie farmárov za úsilie, ktoré sa od nich vyžaduje mimo spoločnej poľnohospodárskej politiky. Spresnil, že ide o úsilie agrosektoru čeliť klimatickým zmenám a tiež situácii, keď Rusko v rámci svojej agresie na Ukrajine používa obilie ako zbraň proti Európanom a aj proti Ukrajincom.

Televízna stanica RTBF v pondelok informovala, že belgickému predsedníctvu v Rade EÚ bolo doručených od členských štátov okolo 500 návrhov, ktoré sa týkajú najmä zjednodušenia rôznych postupov pre farmárov.

Podľa RTBF belgické predsedníctvo a Európska komisia súhlasili s tým, že po stretnutí ministrov poľnohospodárstva prijmú delegáciu mladých farmárov, ktorým oznámia výsledky pondelňajších rokovaní ministrov, legislatívne plány eurokomisie a vypočujú si súbor ich požiadaviek.

Politický predstaviteľ Zjednotenej federácie chovateľských a farmárskych skupín (FUGEA) Timothée Petel v rámci protestov pre RTBF uviedol, že farmári požadujú "spravodlivé príjmy a ceny".

"Sme späť, aby sme zopakovali našu požiadavku číslo jeden: zaručiť dôstojný príjem pre farmárov. Musíme zmierniť politiku voľného obchodu a dereguláciu trhu," uviedol s odkazom na politiku EÚ. Podľa jeho slov federácia od eurokomisie očakáva "rázne kroky" v týchto otázkach a doterajšie opatrenia farmári považujú "z veľkej miery za nedostatočné".





(spravodajca TASR Jaromír Novak)