Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Protestujúci v Peru požadujú demisiu prezidentky už druhý deň

Demonštranti pochodujú proti peruánskej prezidentke Dine Boluarteovej 17. januára 2023 v Lime. Foto: TASR/AP

Počas predchádzajúcej noci sa protestujúci dostávali do potýčiek s políciou, pričom do jej príslušníkov hádzali fľaše naplnené kameňmi.

Lima 21. januára (TASR) - Tisícky protestujúcich požadujúcich odstúpenie peruánskej prezidentky Diny Boluartovej vyšli v sobotu druhý deň po sebe do ulíc hlavného mesta Lima a polícia proti ním opäť nasadila slzotvorný plyn. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Mnohí z protestujúcich pricestovali do Limy zo vzdialených andeánskych regiónov. "Dina, už odstúp! Čo chceš urobiť s naším Peru?" uviedol 29-ročný Luis Ayma Cuentas, ktorý cestoval 20 hodín do hlavného mesta z južného regiónu Puno, aby sa zúčastnil protestov. Región bol dejiskom najtvrdšieho štátneho násilia za posledný mesiac. "Zostaneme v uliciach až kým nepodá demisiu, nerozpustia parlament a neprídu nové voľby. Dovtedy nikam neodchádzame," vyhlásil.

Počas predchádzajúcej noci sa protestujúci dostávali do potýčiek s políciou, pričom do jej príslušníkov hádzali fľaše naplnené kameňmi.

Minulý piatok minister vnútra Vicente Romero políciu pochválil za to, s akým profesionalizmom zvláda protesty.

Počet ľudí, ktorí prišli o život v nepokojoch od začiatku politickej krízy - 7. decembra - sa zvýšil na 55 a ďalších 700 utrpelo zranenia.

Demonštranti požadujú Boluarteovej odstúpenie, rozpustenie parlamentu a prepustenie uväzneného exprezidenta Pedra Castilla.

Castillo bol z funkcie prezidenta odvolaný začiatkom decembra 2022. Parlament o tom rozhodol len krátko po tom, čo Castillo oznámil svoj zámer rozpustiť zákonodarný zbor a vyhlásiť predčasné voľby.

Poslanci vysvetlili, že Castilla zbavili funkcie z dôvodu "trvalej morálnej nespôsobilosti“. Polícia následne na Twitteri oznámila, že Castilla zadržali bezpečnostné zložky na základe obvinenia z pokusu o štátny prevrat. Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe.