Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Protestujúci vo Varšave žiadali vyhostenie ruských diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizátorom protestného zhromaždenia bola občianska iniciatíva Euromaidan-Warszawa, ktorá počet účastníkov odhadla zhruba 2000.

Varšava 11. októbra (TASR) - Stovky ľudí protestovali v pondelok pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Požadovali, aby bolo Rusko po sérii útokov na mestá po celej Ukrajine označené za teroristický štát, informuje agentúra Reuters.

Demonštranti zhromaždení pred ruskou ambasádou vyzývali aj na vyhostenie ruského diplomatického personálu z krajiny. Mnohí z účastníkov protestu boli zahalení v ukrajinských vlajkách a mali transparenty s nápisom "Rusko je teroristický štát".

"Chcem, aby bolo Rusko označené za teroristický štát, pretože... bombarduje nevinné civilné obyvateľstvo," uviedla pre Reuters 40-ročná taxikárka Monika Lowická.

Organizátorom protestného zhromaždenia bola občianska iniciatíva Euromaidan-Warszawa, ktorá počet účastníkov odhadla zhruba 2000.

Rusko v priebehu pondelka podniklo masívne útoky raketami a dronmi na mestá po celej Ukrajine. Išlo o najrozsiahlejšie vzdušné útoky na ukrajinské ciele od začiatku invázie. Mnohé z ostreľovaných miest a obcí sa ocitli bez dodávok elektriny, vody, kúrenia a telekomunikačného spojenia. O život prišlo najmenej 14 ľudí a takmer 100 utrpelo zranenia.

Šéf Kremľa Putin tvrdí, že pondelkové útoky nariadil v reakcii na "teroristické činy" Ukrajiny vrátane sobotňajšieho výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Podľa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby však Moskva tieto útoky, ktoré sa zamerali na ničenie energetickej a ďalšej infraštruktúry, pripravovala už od začiatku októbra, teda ešte pred poškodením Kerčského mosta.