Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Protesty, ktoré zasiahli cestovný ruch na Machu Picchu, odvolali

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa oficiálnych výpočtov viedol štrajk k denným stratám vo výške 263.000 dolárov.

Lima 1. februára (TASR) - Protesty, ktoré na šesť dní narušili turistický ruch na svetoznámej inkskej citadele Machu Picchu v Peru, boli odvolané po dohode medzi vládou a miestnymi obyvateľmi, uviedli v stredu obe strany.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Štrajk sa začal po rozhodnutí vlády sprivatizovať predaj vstupeniek na túto najnavštevovanejšiu pamiatku v krajine a viedol k evakuácii približne 1200 turistov vlakom po tom, ako ich zastihli protesty, pričom niektorí sa na lokalitu ani nepozreli.

"Máme dobrú správu, že štrajk sa končí," vyhlásila peruánska ministerka kultúry Leslie Urteagová a dodala, že dohoda o odovzdaní predaja lístkov súkromnej spoločnosti sa zruší.

Hovorca obyvateľov Darwin Baca potvrdil rozhodnutie "ukončiť časovo neobmedzený štrajk", obnoviť prevádzku podnikov v okolí miesta a zrušiť blokádu železnice vedúcej k Machu Picchu. "Turistické aktivity sa normalizujú," dodal.

Podľa oficiálnych výpočtov viedol štrajk k denným stratám vo výške 263.000 dolárov.

Ministerstvo kultúry označilo nový systém predaja vstupeniek za prostriedok na kontrolu toku návštevníkov a obmedzenie korupcie pri osobnom predaji vstupeniek.

Vláda a obyvatelia sa dohodli, že predaj vstupeniek bude pokračovať, kým bude prebiehať "prechodný proces" k novej platforme riadenej vládou.

"Vynakladáme maximálne úsilie na to, aby sme rozbili mafiu, ktorá nelegálne zneužíva predaj vstupeniek, a nehodláme ustúpiť od potreby zmeniť tento model korupcie," povedal vedúci služobného úradu ministerstva kultúry Alberto Otalora.

Urteagová uviedla, že ročne sa odcudzia - napríklad prostredníctvom falošnej registrácie turistov - takmer dva milióny dolárov. Počet vstupeniek do citadely sa od začiatku roka zvýšil na 4500 denne; predtým bol maximálny počet 3800.

Machu Picchu leží severozápadne od mesta Cusco a bolo vybudované v 15. storočí v nadmorskej výške 2500 metrov na príkaz inkského vládcu Pachacúteca. V roku 1983 ho zapísali na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.