Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Protesty proti obmedzeniu interrupcií pokračovali v Poľsku už 11. deň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektorí účastníci nedeľňajších zhromaždení niesli v rukách chryzantémy a sviece ako pripomienku Sviatku všetkých svätých. Niektoré z protestných pochodov prebehli v úplnej tichosti.

Varšava 1. novembra (TASR) - V Poľsku pokračovali v nedeľu už 11. deň za sebou protesty proti minulotýždňovému verdiktu Ústavného súdu, ktorý výrazne sprísňuje legislatívu týkajúcu sa interrupcií.

Demonštranti opäť vyšli do ulíc napriek platným opatreniam proti šíreniu koronavírusu, ktoré obmedzujú verejné zhromaždenia na maximálne päť účastníkov. Protesty sa v nedeľu konali v mestách Štetín, Vroclav, Krakov a Lodž, nie však v metropole Varšava, kde v sobotu demonštrovalo približne 100.000 ľudí.

Niektorí účastníci nedeľňajších zhromaždení niesli v rukách chryzantémy a sviece ako pripomienku Sviatku všetkých svätých. Niektoré z protestných pochodov prebehli v úplnej tichosti.

Demonštrácie proti ďalšiemu sprísneniu už aj tak prísnej interrupčnej legislatívy prebiehajú v Poľsku každý deň od 22. októbra.

Poľský ústavný súd vtedy rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva pre vývojové chyby plodu je protiústavné. Verdikt v podstate znamená takmer úplný zákaz interrupcií v prevažne katolíckom Poľsku.

Po tom, čo verdikt nadobudne účinnosť, sa budú môcť potraty vykonávať len v prípade, že tehotenstvo ohrozuje život či zdravie matky alebo je dôsledkom protiprávneho konania, ako napríklad znásilnenia či incestu.

Účastníci každodenných demonštrácií, medzi ktorými je mnoho mladých, vyjadrujú hnev voči poľskej nacionalisticko-konzervatívnej vláde a s ňou spriaznenej vplyvnej katolíckej cirkvi. Očakáva sa, že protesty budú pokračovať aj na budúci týždeň.