Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Protesty proti zabitiu Afroameričana policajtom si vyžiadali obeť

Demonštrant nesie americkú vlajku vedľa horiacej budovy počas pokračujúcich protestov proti policajnému zásahu v americkom meste Minneapolis vo štvrtok 28. mája 2020. Afroameričana menom George Floyd zatkla polícia v pondelok večer. Videozáznam zhotovený okolostojacimi ľuďmi zachytáva spútaného muža ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov v kľaku tlačil kolenom na Floydov krk. Zatknutý upozorňoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Krátko na to zomrel v nemocnici. Štyroch policajtov, ktorí sa na zásahu zúčastnili, v utorok prepustili zo služby. Štátne i federálne úrady prípad vyšetrujú. Foto: TASR/AP

Jedna osoba bola zabitá v centre Detroitu, keď niekto začal strieľať zo športovo-úžitkového vozidla (SUV) na dav ľudí protestujúcich proti smrti Afroameričana Georgea Floyda.

Washington 30. mája (TASR) - Protesty proti smrti neozbrojeného muža čiernej pleti, ktorý v americkom meste Minneaopolis, štát Minnesota, zomrel po zásahu belošského policajta, pokračovali aj napriek zákazu vychádzania až do piatkových neskorých večerných hodín, pričom nepokoje vypukli aj v ďalších mestách na území Spojených štátov. Píše o tom agentúra DPA.

Demonštranti vyšli do ulíc Minneapolisu na americkom Stredozápade už štvrtú noc po sebe, aby vyjadrili rozhorčenie nad smrťou 46-ročného Georgea Floyda.

Nepokoje pokračovali i napriek tomu, že minneapoliský policajt bol v piatok pre Floydovu smrť obvinený z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia.

Na videu, ktoré sa v utorok objavilo na internete, je policajt Derek Chauvin zachytený, ako v pondelok 25. mája najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Afroameričana.

Floyd - zatknutý predtým za priestupok - sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Video sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo v Minneapolise protesty, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania.

Za vraždu tretieho stupňa možno v Minnesote dostať maximálny trest 25 rokov väzenia. Kaucia je stanovená na pol milióna dolárov, spresnila spravodajská stanica CNN.

Zákaz nočného vychádzania bol v Minneapolise vyhlásený v piatok, platí od 20.00 h miestneho času a "pre možnosť ďalších občianskych nepokojov či výtržností" bol predĺžený aj na víkendové dni, citovala agentúra DPA z vyhlásenia starostu Minneapolisu Jacoba Freya.

Pri streľbe z vozidla na dav protestujúcich v Detroite umrel muž


Jedna osoba bola zabitá v centre Detroitu, keď niekto začal strieľať zo športovo-úžitkového vozidla (SUV) na dav ľudí protestujúcich proti smrti Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v pondelok v Minneapolise po zatknutí a zásahu belošského policajta. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na sobotné oznámenie hovorkyne detroitskej polície.

K streľbe došlo v piatok okolo 23.30 h miestneho času (sobota 05.30 h SELČ) neďaleko detroitskej obchodnej a zábavnej štvrte Greektown, keď sa policajti snažili upokojiť desiatky demonštrantov, spresnila hovorkyňa seržantka Nicole Kirkwoodová. Podľa nej nemal s incidentom nič spoločné žiaden policajt.

Kirkwoodová uviedla, že obeťou streľby sa v Detroite stal 19-ročný mladík, ktorého vyhlásili za mŕtveho po prevoze do nemocnice. O mŕtvom mužovi ani o podozrivom útočníkovi z auta značky Dodge Durango neboli podľa hovorkyne bezprostrednej známe bližšie podrobnosti.

Minneapoliský policajt Derek Chauvin bol v piatok pre Floydovu smrť obvinený z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia. Za vraždu tejto kategórie možno v Minnesote dostať maximálny trest 25 rokov väzenia. Kaucia je stanovená na pol milióna dolárov, spresnila spravodajská stanica CNN.