Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Protesty vo Venezuele si vyžiadali už 26 mŕtvych, USA zvoláva BR OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V posledných dňoch sa po celej Venezuele konali demonštrácie s cieľom dosiahnuť odstúpenie Madura z funkcie.

Caracas 25. januára (TASR) - Už 26 obetí na životoch si od pondelka vyžiadala najnovšia vlna nepokojov vo Venezuele. Spojené štáty chcú v súvislosti s krízou v tejto juhoamerickej krajine zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Informovali o tom vo štvrtok agentúry AP a AFP.

Podľa štvrtkového vyhlásenia Venezuelského pozorovateľského centra pre výskum spoločenských konfliktov (VPCVSK) si najnovšie protesty vo Venezuele vyžiadali už najmenej 26 obetí na životoch. Súčasná vlna nepokojov sa v krajine spustila po tom, ako sa v pondelok vzbúrila proti vláde socialistického prezidenta Nicolása Madura skupina vojakov na veliteľskom stanovišti severne od Caracasu.

USA v reakcii na udalosti posledných dní vo štvrtok oficiálnou cestou požiadali o zasadnutie BR OSN s cieľom "prediskutovať prebehajúcu krízu vo Venezuele". Washington vyzval na neverejné rokovanie členov BR OSN už túto sobotu.

V posledných dňoch sa po celej Venezuele konali demonštrácie s cieľom dosiahnuť odstúpenie Madura z funkcie. V stredu sa líder opozície Juan Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta tejto juhoamerickej krajiny.

Jeho legitimitu ako nového venezuelského prezidenta už okrem USA uznali - s výnimkou Mexika - všetky štáty patriace do tzv. limskej skupiny, ktorú tvoria najmä latinskoamerické krajiny.

Na stranu Madura sa dosiaľ otvorene postavili Rusko, Mexiko, Bolívia, Turecko a Kuba, ako aj Irán.