Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Protesty v Bruseli poznačilo násilie, polícia zatkla 44 ľudí

Polícia používa vodné delo počas protestu proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu v centre Bruselu v nedeľu 21. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Demonštranti protestovali proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu, ku ktorému belgická vláda pristúpila po tom, ako v krajine stúpol počet prípadov nákazy covidom.

Brusel 21. novembra (TASR) – Pri protestoch proti sprísneným epidemickým opatreniam v Bruseli došlo v nedeľu k násilným zrážkam. Na záberoch, ktoré priniesla agentúra Belga, vidno policajné autá s rozbitými oknami, horiace barikády či použitie pyrotechniky. Polícia potvrdila, že voči demonštrantom nasadila vodné delá a slzotvorný plyn, informuje agentúra DPA.

Polícia oznámila, že zadržala 44 osôb, pričom traja jej príslušníci utrpeli zranenia. Poškodených bolo šesť policajných vozidiel, ako aj výklady či súkromné autá. Podľa odhadu zasahujúcich zložiek sa na spočiatku pokojnej demonštrácii zúčastnilo okolo 35.000 ľudí.

Demonštranti protestovali proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu, ku ktorému belgická vláda pristúpila po tom, ako v krajine stúpol počet prípadov nákazy covidom. Terčom nespokojnosti boli aj odporúčania vlády na zaočkovanie obyvateľov a povinné očkovanie zamestnancov v oblasti zdravotníctva. Belgickí zdravotníci, ktorí sa nedajú zaočkovať proti koronavírusu, totiž môžu prísť budúci rok o prácu.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v uplynulých týždňoch výrazne stúpol aj v Belgicku. V posledných dňoch krajina s približne 11,5 milióna obyvateľov hlási denne v priemere viac než 12.000 nových infikovaných.