Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Protesty v Iráne majú už 12 obetí

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ozbrojení demonštranti sa podľa štátnej televízie na niektorých miestach pokúsili obsadiť policajné stanice a vojenské základne.

Teherán 1. januára (TASR) - Najmenej 12 ľudí už bolo zabitých v priebehu vlny protivládnych protestov, ktorá v Iráne vypukla vo štvrtok. Informovala o tom v pondelok iránska štátna televízia, podľa ktorej sa ozbrojení demonštranti na niektorých miestach pokúsili obsadiť policajné stanice a vojenské základne.

"Niektorí ozbrojení demonštranti sa pokúsili obsadiť niekoľko policajných staníc a vojenských základní, ale stretli sa s tvrdým odporom bezpečnostných síl," uviedla iránska štátna televízia, ktorú citovala agentúra AP.

Neuviedla pritom podrobnosti o tom, kde a za akých okolností prišlo o život uvádzaných 12 obetí protestov. Predchádzajúce správy hovorili o štyroch zabitých demonštrantoch, ktorí zahynuli v meste Íze a Dorúd na západe a juhozápade Iránu.

Irán od štvrtka zažíva vlnu protestov proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky. Demonštrácie vypukli v druhom najväčšom iránskom meste Mašhad; rozšírili sa aj do ďalších miest vrátane Teheránu a celkovo pritiahli tisíce účastníkov. Polícia už zadržala stovky osôb.

Nespokojenci sa zmobilizovali prostredníctvom sociálnych sietí po tom, ako v Iráne vzrástli ceny vajec, hydiny a ďalších základných potravín. S cieľom zabrániť ďalším protestom iránske úrady v nedeľu zablokovali aplikácie Telegram a Instagram.

Podľa AP sú terajšie protesty zrejme najväčšie, aké zasiahli Irán od vlny demonštrácií po sporných prezidentských voľbách v roku 2009.