Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Protesty vo Washingtone zaskočili políciu, Trump bol údajne v bunkri

Demonštranti protestujúci proti zásahu policajta s následnou smrťou Georgea Floyda z Minneapolisu, ničia auto vo Washingtone v blízkosti Bieleho Domu Foto: TASR/AP

V bunkri, ktorý bol navrhnutý na použitie v núdzových situáciách, ako sú teroristické útoky, strávil Trump takmer hodinu, uviedla v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na člena Republikánskej strany.

Washington 1. júna (TASR) - Agenti Tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorá chráni amerického prezidenta a jeho rodinu, v piatok v noci preventívne presunuli šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa do bunkra. Urobili tak po tom, ako sa pred jeho washingtonským sídlom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí hádzali kamene a snažili sa preraziť policajné zátarasy.

V bunkri, ktorý bol navrhnutý na použitie v núdzových situáciách, ako sú teroristické útoky, strávil Trump takmer hodinu, uviedla v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na člena Republikánskej strany blízkeho Bielemu domu, ktorý nechcel byť menovaný, keďže nemá oprávnenie verejne sa vyjadrovať o súkromných záležitostiach hlavy štátu.

Túto informáciu potvrdil aj nemenovaný člen Trumpovej administratívy. Ako prvý o nej písal denník New York Times.

"Biely dom sa nevyjadruje k bezpečnostným protokolom a rozhodnutiam," povedal v reakcii hovorca Bieleho domu Judd Deere.

Podobne reagovala aj USSS, ktorá uviedla, že verejne neinformuje o svojich operáciách.

Piatkové protesty vyvolalo úmrtie neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda, ktorý pred týždňom zomrel v Minneapolise v dôsledku policajného zásahu. Demonštrácie vo Washingtone boli násilné a podľa AP políciu prekvapili. Zároveň mali za následok jeden z najrozsiahlejších poplachov v komplexe Bieleho domu od útokov z 11. septembra 2001.

Prezident a jeho rodina boli podľa republikánskeho zdroja otrasení veľkosťou a hnevom davu, ktorý sa v piatok zhromaždil pred Bielym domom. Nie je známe, či s prezidentom bola v bunkri aj jeho manželka Melania a 14-ročný syn Barron, protokol USSS to však vyžaduje.

Trump v sobotu odcestoval na Floridu, kde sledoval štart prvej americkej súkromnej vesmírnej lode. Následne sa vrátil Bieleho domu obliehaného demonštrantmi.

Tí prišli do jeho blízkosti aj v nedeľu. Starostka Washingtonu Muriel Bowserová preto od nedeľňajšej 23.00 h do pondelňajšej šiestej hodiny ráno miestneho času vyhlásila v meste zákaz vychádzania. O pomoc tiež požiadala Národnú gardu, ktorá bude asistovať tamojšej polícii.



Krátko pred začiatkom platnosti zákazu vychádzania sa začala situácia vo Washingtone vyhrocovať a polícia nasadila proti demonštrantom slzotvorný plyn a paprikový sprej, informuje televízia CNN. Len niekoľko blokov od Bieleho domu bolo založených niekoľko požiarov, jeden zachvátil suterén Kostola sv. Jána, známeho aj ako "kostol prezidentov", pretože tam na bohoslužby chodia mnohí prezidenti vrátane Donalda Trumpa.



Biely dom v súvislosti s napätou situáciou varoval zamestnancov, ktorí musia prísť v pondelok do práce, aby skryli svoje preukazy, kým sa nedostanú k stanovišťu USSS a to isté urobili pri odchode, informuje CNN s odvolaním sa na e-mail, ktorý má k dispozícii.

Výberová chronológia rasovo motivovaných zásahov polície



9. augusta 2014

Osemnásťročného černošského tínedžera Michaela Browna zastrelil policajt vo Fergusone, v metropolitnej oblasti St. Louis. Policajt nebol z vraždy obžalovaný. Vyšetrovanie rezortu spravodlivosti USA však odhalilo prejavy rasovej zaujatosti v rámci policajného oddelenia, mestského väzenia a súdu v meste Ferguson. Udalosť podnietila vznik hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré upozorňuje na prípady policajného násilia voči ľuďom tmavej pleti v USA.

20. októbra 2014

V Chicagu bol pri policajnom zásahu zastrelený 17-ročný Laquan McDonald. Po roku zverejnené video zobrazuje černošského mladíka, ktorý mal pri sebe nôž, ako kráča preč od policajtov, keď ho uprostred cesty zasiahla streľba. Podľa prokuratúry policajt Jason Van Dyke naňho vystrelil 16-krát, pričom vyprázdnil zásobník a pripravoval sa svoju zbraň znova nabiť. Policajta obvinili v novembri 2015 z vraždy a v roku 2019 bol odsúdený za zastrelenie na takmer sedem rokov väzenia.

6. marca 2015

Policajt smrteľne postrelil neozbrojeného 19-ročného afroamerického tínedžera Tonyho Robinsona. Na mieste činu v meste Madison, štát Wisconsin, proti tomu bezprostredne protestovali desiatky ľudí.

19. apríla 2015

Dvadsaťpäťročný Afroameričan z Baltimoru Freddie Gray zomrel týždeň po tom, ako pri zatýkaní utrpel zranenie krčnej chrbtice. Jeho smrť vyvolala pokojné demonštrácie, ale aj násilné protesty nielen v Baltimore, ale tiež v ďalších amerických mestách. Dňa 23. mája 2016 zbavili policajta obvinení súvisiacich so smrťou mladíka.

6. júla 2016

Policajt viackrát postrelil a smrteľne zranil černocha sediaceho za volantom svojho auta. Incident sa stal v mestečku Falcon Heights v štáte Minnesota neďaleko Minneapolisu. Vodič sedel v aute s partnerkou a dieťaťom. Žena nakrúcala mobilom situáciu tesne po streľbe a v reálnom čase prenášala zábery na sociálne siete.