Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Proti Babišovi a Benešovej demonštrovalo v Prahe do 120.000 ľudí

Na snímke účasníci masového protestu za demisiu premiéra Andreja Babiša, českej ministerky spravodlivosti Marie Benešovej a za nezávislosť justície na Václavskom námestí v Prahe 4. júna 2019. Foto: FOTO TASR/AP

Impulzom pre súčasné demonštrácie, z ktorých prvá sa konala 29. apríla, sa stala demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (za ANO) a voľba jeho nástupkyne, ktorou sa stala Marie Benešová.

Praha 4. júna (TASR) - Okolo 100.000 ľudí sa v utorok zišlo na Václavskom námestí v centre Prahy, aby žiadali demisiu premiéra Andreja Babiša, informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o najväčšiu demonštráciu v Česku za posledné desaťročia.

Demonštráciu opäť organizuje iniciatíva Milion chvilek. Jej predseda Mikuláš Minář odhadol počet demonštrujúcich na námestí na 120.000.

Podľa spravodajského portálu Novinky.cz demonštranti žiadajú aj záruky nezávislosti justície a chcú odchod ministerky spravodlivosti Marie Benešovej (nominantky hnutia ANO) a premiéra Andreja Babiša (ANO).

Demonštrácia sa koná týždeň po protestoch, ktoré sa konali v desiatkach miest v celej Českej republike. Súčasný protest sa koná pod heslom "Máme toho dosť! Demisiu!".

Vzhľadom na rastúci záujem o protesty sa podľa Minářa ďalšia demonštrácia uskutoční 23. júna 2019 o 16.30 h v Prahe na Letnej. Ešte pred tým v utorok 11. júna sa podľa Minářa majú konať protesty v regiónoch.

Impulzom pre súčasné demonštrácie, z ktorých prvá sa konala 29. apríla, sa stala demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (za ANO) a voľba jeho nástupkyne, ktorou sa stala Marie Benešová. Tá po svojom vymenovaní do funkcie začala hovoriť o vízii zmien v štruktúre súdov a štátnych zastupiteľstiev (prokuratúr).

Práve pod ministra spravodlivosti spadajú prokurátori a sudcovia, ktorí rozhodnú o premiérovej vine či nevine v kauze Čapí hnízdo, týkajúcej sa zneužitia eurofondov.

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov.

Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Andrej Babiš však obvinenie z dotačného podvodu popiera.